Noord-Holland

NL
V

Zijluiken Laurentiusaltaar teruggehangen op oude plek: ''Dit is echt ontroerend''

16 april 2018, 21.09 uur

ALKMAAR Na ruim vierhonderd jaar hangen ze weer op de plek waar ze ooit voor geschilderd zijn. In Alkmaar zijn de zijluiken van het altaarstuk van Maarten van Heemskerck vandaag teruggehangen.

De luiken werden ooit speciaal voor de kerk in Alkmaar geschilderd, maar na de beeldenstorm werden ze voor een habbekrats verkocht aan Zweden. Nu de Grote kerk 500 jaar bestaat wilden de Zweden het altaarstuk tijdelijk uitlenen. ''Het is ontroerend om te zien dat ze weer op de oude plek hangen", zegt Christi Klinkert van het Stedelijk Museum Alkmaar.  

Tussen 1538 en 1542 maakte Maarten van Heemskerck, één van de belangrijkste renaissancekunstenaars van de Nederlanden, een immens altaarstuk voor de Grote of Sint-Laurenskerk: het zogenoemde Laurentiusaltaar. Dit altaarstuk is het grootste drieluik dat in de Noordelijke Nederlanden is gemaakt.

Gespierde lichamen
En dat is volgens Klinkert niet de enige reden dat het zo bijzonder is. ''Men was gewend aan geklede mensen die nauwelijks een tastbaar lichaam leken te hebben. Dit is juist heel levendig met figuren met gespierde lichamen. Voor die tijd was dat echt hypermodern.''

Komende vrijdag verricht minister Van Engelshoven van Cultuur samen met wethouder Anjo van de Ven de opening. Op zaterdag de 21 april zijn de panelen te zien voor het publiek. 

NH/Tom Jurriaans