Ga naar Content

10 miljoen subsidie voor technostarters

16 april 2018, 19.41 uur · Aangepast 17 april 2018, 12.50 uur
Door: · Foto: Shutterstock

HAARLEM Het Haarlemse satellietdatabedrijf VanderSat was er niet geweest zonder de hulp van private investeerders. Orthos Ventures geloofde in het idee en stopte er geld in.

Van goed idee tot startup
Richard de Jeu werkte ooit op de Vrije Universiteit Amsterdam en had een waanzinnig technologisch idee. Maar als wetenschapper had hij geen kaas gegeten van zaken doen. Richard: "Ik kwam uit een academische wereld en wist niks van commercie. Pas toen ik hulp kreeg kon ik mijn idee concreet maken."

Die hulp kreeg De Jeu van Orthos Ventures, een fonds dat zich richt op starters in de ruimtevaartsector, robotica en kunstmatige intelligentie. Met hun geld en kennis kon het idee van Richard uitgroeien tot het succesvolle techbedrijf VanderSat. 

Business Angels
Ook het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) ziet dat private investeerders ‘reddende engelen’ kunnen zijn voor technostarters. Ze krijgen vaak geen krediet via de bank en zijn nog niet interessant genoeg voor grote investeerders. De Business Angel regeling, van het ministerie van EZK, maakt het voor private fondsen makkelijker om kapitaal te steken in technostartups.

Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK): "Jonge bedrijven zijn bijna altijd op zoek naar geld om hun onderneming verder te laten groeien. Voor hen is het vaak lastig om de juiste investeerder te vinden, omdat het risico groot is. Daar willen we als ministerie op inspelen, in dit geval voor techbedrijven."

Tien miljoen 
Dit jaar maakt het ministerie daarom tien miljoen euro vrij voor private fondsen die geld willen investeren in startups en het innovatieve MKB. Deze zogenoemde 'Business Angels' kunnen per fonds maximaal 1 miljoen euro lenen van de overheid en moeten dat bedrag vervolgens zelf verdubbelen.

Vandersat
Met VanderSat gaat het inmiddels voor de wind. Het Haarlemse bedrijf brengt al het water ter wereld in kaart. Ook het water wat je met blote oog niet kan zien, bodemvocht bijvoorbeeld. Dat doen ze zestigduizend keer scherper dan voorheen mogelijk was. En dat is goed nieuws voor de landbouw, het weerbericht en klimaatonderzoek.