Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Bloembakkenservice: overtollige bloembollen krijgen alsnog kans om te bloeien

17 april 2018, 09.08 uur · Aangepast 17 april 2018, 18.47 uur

BREEZAND Jonge ondernemers Frank en Sophie Berbée uit Breezand hebben een manier bedacht om overtollige bloembollen alsnog een kans te geven. Met hun bedrijf verhuren ze bloembakken met bollen die anders vernietigd zouden worden. "Er zijn duizend initiatieven tegen voedselverspilling, maar er is niemand die zich druk maakt om bloembollen die worden weggegooid."

Frank en Sophie komen allebei uit een familie van bollentelers. Ze weten hoeveel energie en liefde het kost om een mooi product te maken en toch komen heel veel bloembollen niet op de markt.

"Telers hebben te maken met weersinvloeden, strenge exporteisen en schommelingen in vraag en aanbod. Per jaar gooien ze veertien keer de hoeveelheid bollen op de Keukenhof weg. Dat ze hun kunstje niet kunnen laten zien is gewoon zonde", aldus Frank.

Leasebak zonder bijtelling
Om verspilling tegen te gaan, is het bedrijf Bloemenstorm opgericht. Bedrijven kunnen zich inschrijven voor de bloembakken. "Een leasebak zonder bijtelling", grappen ze op hun reclameborden. "We planten de bakken in meerdere lagen zodat je een heel lange bloeiperiode hebt. Zo heb je een jaar lang kleur voor de deur", voegt Sophie hieraan toe.

Lees ook: Nieuwe energie: Vanaf maandag start Jouw Noord-Holland

Met de bloembakkenservice hopen Frank en Sophie de grote verspilling in de bloembollenteelt tot een minimum te beperken. "We willen de straten in bloei zetten en dat toeristen hier door de straten kunnen lopen en zien dat het hier in Noord-Holland prachtig is."

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'nieuwe energie'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over nieuwe energie.