Sport

10 jaar terug: het laatste kampioenschap van FC Volendam

16 april 2018, 18.27 uur · Aangepast 16 april 2018, 18.51 uur

NH Sport / Stephan Brandhorst

VOLENDAM - VOLENDAM De Heen en Weer 9 zal bij veel Volendammers nog in het geheugen gegrift staan. FC Volendam werd tien jaar geleden voor het laatst kampioen van de Jupiler League. In een drieluik nemen we je mee door het succesvolle jaar. Dit keer: de weg naar het kampioenschap.

Voor FC Volendam begon het seizoen in de Jupiler League met een thuiswedstrijd tegen BV Veendam: 2-2. Trainer Stanley Menzo, die begon aan zijn tweede jaar in Volendam, had de beschikking over dezelfde spelersgroep als het jaar ervoor. "Onze selectie bestond uit een krappe basis", weet toenmalig spits Jack Tuyp zich te herinneren. "We hadden een kleine kern en speelden veel in dezelfde samenstelling."

Aanvallend voetbal als sleutel
Na een moeilijke start keek Volendam tegen een behoorlijke achterstand aan. Het kampioenschap leek mijlenver weg en niemand in Volendam dacht er aan. Maar er werden wat omzettingen gedaan in het spel. Aanvoerder Mathieu Boots herinnert zich nog hoe aanvallend het elftal speelde: "Op het middenveld hadden we allemaal creatieve spelers die je zo in de dekking kon aanspelen. Zo speelde Boy Deul bijvoorbeeld weleens op 'zes'. Daar hadden tegenstanders het moeilijk mee."

Inhaalrace
Op 5 oktober 2007 verloor FC Volendam bij Helmond Sport. Daarna zette het een ijzersterke reeks van zeventien wedstrijden zonder nederlaag neer. De ploeg ging met de zesde plaats de winterstop in en het bestuur voelde dat het mogelijk was om voor promotie te gaan. "Zeker na RKC-uit kwam dat geloof", erkent voorzitter Henk Kras. In Waalwijk werd op 22 februari met 2-3 gewonnen van de koploper dankzij twee goals van Boy Deul en de late winnende treffer van Gerson Sheotahul. Het gat met de lijstaanvoerder werd daardoor verkleind tot vijf punten. Volendam deed dus ineens weer helemaal mee.

Voor het eerst aan de leiding
Die reeks kwam een week later tegen Fortuna Sittard ten einde (2-3 nederlaag), maar de ploeg raakte daar niet van onder de indruk. In de daaropvolgende weken passeerde de ploeg FC Zwolle en FC Den Bosch en kroop steeds dichter bij koploper RKC. Op 21 maart pakte Volendam door de winst tegen TOP Oss voor het eerst de koppositie. De week daarop stond het duel tegen concurrent Zwolle op het programma en die wedstrijd werd met 1-2 gewonnen dankzij twee goals van Jack Tuijp.

Knotsgek duel in Apeldoorn
Daarna ontbrandde een spannende ontknoping met RKC Waalwijk, dat op doelsaldo genoegen moest nemen met de tweede plaats. Drie wedstrijden voor het einde ging Volendam op bezoek bij AGOVV en daar ontvouwde zich een waar spektakelstuk. "Het kampioenschap leek aan onze neus voorbij te gaan", vertelde Kras, die zijn club met 3-1 achter zag staan. Dankzij een geweldige tweede helft stelde Het Andere Oranje orde op zaken en won uiteindelijk met 3-6.

Deal met Jan Smit
Dat huzarenstukje wordt door velen gezien als 'de kampioenswedstrijd'. Voor Jack Tuijp, die een doelpunt voor zijn rekening nam, was het ook een onvergetelijke avond. "Die deal met Jan Smit was een leuke bijkomstigheid. We hadden afgesproken dat als ik 25 goals zou maken, dat hij een nieuw clublied ging schrijven. En dat gebeurde die avond dus."

De cruciale ontknoping van de kampioensstrijd verschijnt binnenkort op NH Sport.