Noord-Holland

Zoektocht naar nieuwe burgemeester Amsterdam van start

16 april 2018, 16.50 uur · Aangepast 16 april 2018, 17.21 uur

De Stopera, Amsterdam. Auteur: Robby Hiel
De Stopera, Amsterdam. Auteur: Robby Hiel

AMSTERDAM - AMSTERDAM De zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor Amsterdam gaat van start. De komende twee weken kunnen geïnteresseerden een sollicitatiebrief sturen naar de Commissaris van de Koning Johan Remkes.

Met alleen een simpele motivatiebrief en een CV kom je er niet, zo blijkt uit de instructies. Sollicitatiebrieven moeten worden gericht aan Zijne Majesteit de Koning. Ook wordt een pasfoto op prijs gesteld. Op de envelop moeten de woorden 'Kabinet' en 'Vertrouwelijk' worden gemeld. Maar natuurlijk kan de brief ook gemaild worden naar burgemeester@noord-holland.nl

Burgemeester begint op 5 juli
Na het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan werd Jozias van Aartsen waarnemend burgemeester. Volgens de planning is het de bedoeling dat er in mei een selectie wordt gemaakt en gesprekken worden gevoerd. Begin juli moet dan de benoeming volgen en op 5 juli wordt de nieuwe burgemeester geïnstalleerd en beëdigd.

Maar waar moet je aan voldoen als burgemeester? Daar is een uitgebreide profielschets voor gemaakt. Zo wordt er gezocht naar 'een ervaren bestuurder met hart voor openbaar bestuur en lokale democratie. Een bestuurder die problemen helder maakt en met visie onder de aandacht brengt. Iemand die met humor en relativeringsvermogen zaken aanpakt.' Je moet ook alle Amsterdammers aanspreken. 'De burgemeester is de personificatie van de wapenspreuk van Amsterdam: Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig.'

Mag iedereen solliciteren?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken is de functie van burgemeester niet per se voorbestemd voor iemand die lid is van een politieke partij. Iedereen mag solliciteren. En behalve dat je de 'baas' wordt van de hoofdstad van Nederland en burgemeester van ruim 850.000 Amsterdammers, zitten er nog meer voordelen aan. Zo krijg je een ambtswoning aan de Herengracht, een auto met chauffeur en een salaris van 11.427,98 euro per maand. Solliciteren kan tot en met 30 april.