Noord-Holland

De Peiling: Opgepast: De teek is weer actief in Noord-Holland

16 april 2018, 19.41 uur

Whatsapp

Het aantal mensen met de ziekte van Lyme na een tekenbeet blijft toenemen. Vorig jaar zijn er 27.000 nieuwe gevallen bij gekomen. Oppassen dus als je de natuur in gaat.

Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme is een infectie die ontstaat door de Borreliabacterie die teken bij zich kunnen dragen. Die bacterie kan bij mensen nare gevolgen kan hebben voor zenuwweefsel, gewrichten, huid en het hart.

1,3 miljoen tekenbeten
Jaarlijks worden circa 1,3 miljoen mensen gebeten, dus lang niet iedereen wordt ziek. De teken doen zich graag tegoed aan menselijk bloed, dat ze bij voorkeur tot zich nemen via liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond haargrenzen. Heb je een teek, dan moet je hem snel verwijderen.

Waar zitten teken?
Teken zitten vooral in hoog, schaduwrijk gras en dode bladeren bij bomen en struiken. Je komt ze tegen in het bos, de duinen, in een parkje of zelfs in je eigen tuin. Door je broekspijpen in je sokken te stoppen maak je de kans op een tekenbeet kleiner. Draag dichte schoenen en blijf op de paden. Vermijd dichte begroeiing en struikgewas.

Zo verwijder je een teek
Het RIVM geeft de volgende tips vioor het verwijderen van een teek:
•    Haal een teek zo snel mogelijk weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.
•    Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.
•    Pak de teek met een puntig pincet of een tekenpen zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Ontsmet hierna het beetwondje.

Wat doe jij?
Het advies is om na elk bezoekje aan de natuur goed te controleren of je een tekenbeet hebt opgelopen. Dat nemen we ons vast ook regelmatig voor. Maar komt het er ook van?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur. Bel 088-850.51.52 als je mee wilt praten.  De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar depeiling@nhnieuws.nl

Whatsapp