Noord-Holland

NL
V

Loslopende hond bijt schaap in Oudesluis: "Hou dat beest aan de lijn"

16 april 2018, 14.24 uur · Foto: Schagen FM

OUDESLUIS Een loslopende hond heeft gisteren een schaap van schapenboer Jan Blom in Oudesluis tot bloedens toe gebeten.

De zoon van de schapenhouder ontdekte gisteravond dat een van de schapen gewond was, meldt onze mediapartner Schagen FM. En dat was niet de eerste keer. In de afgelopen vijf jaar werden er al drie keer eerder schapen van de boer, die langs het wandelpad aan de Waterberging staan, gebeten. 

Blom ziet vaker loslopende honden in het gebied lopen, terwijl het een natuurgebied is waar dat niet mag. Hij attendeert eigenaren er regelmatig op dat ze hun huisdier er moeten aanlijnen. "Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Een hond een schaap gaan vaak niet samen", aldus Blom.

Toezicht
Het wandelpad bij de Waterberging is gerealiseerd door het Hoogheemraadschap Noorderkwartier, de gemeente Schagen is verantwoordelijk voor het toezicht. Volgens Marco Kortel van Hoogheemraadschap Noorderkwartier is het moeilijk om het losloopverbod te handhaven. "Het is onmogelijk om in elk natuurgebied een toezichthouder in te zetten. Bovendien moeten mensen gewoon logisch nadenken en hun hond aan de lijn houden. Een schaap en hond zijn vaak geen goede vrienden", laat hij weten aan NH Nieuws. 

Na een bericht op Facebook kon de eigenaar van de hond opgespoord worden. Hij wordt erop aangesproken dat honden in het gebied niet los mogen lopen. Aangifte doen heeft volgens Blom geen zin, zolang het schaap nog leeft.