Noord-Holland

Opa Kees volgt scholieren in Heemskerk tijdens verkeersexamen: "Als het goed gaat krijgen ze een duim"

16 april 2018, 13.29 uur · Aangepast 16 april 2018, 14.14 uur

NH Nieuws / Dennis Mantz

HEEMSKERK - HEEMSKERK Met haviksogen volgt Kees van Iersel de scholieren die voorbij fietsen. Vandaag en ook morgen vinden in Heemskerk de praktijkexamens plaats van Veilig Verkeer Nederland voor drie basisscholen. "Daar hebben ze de rest van hun leven wat aan."

Van Iersel, vandaag examinator, zit comfortabel op een klapstroeltje in het centrum van Heemskerk. Hij lepelt de basisscholen van zijn lijstje op: De Zeearend, Anne Frank, en ook OBS de Kariboe doen mee. "Mijn eigen kleinzoon Tijl fietst ook, die zit in groep 7 van de Kariboe", vertelt Van Iersel, terwijl een scholier met oranjehesje keurig volgens de regels zijn hand uitsteekt.

Duim
"Vorige week hebben ze allemaal theorie-examen gedaan, vandaag de pratijk. Ze vroegen of ouders en verzorgers tijd hadden om te helpen: Opa is al gepensioneerd dus heeft tijd genoeg", vertelt hij aan NH Nieuws.

Van Iersel neemt zijn taak uiterst serieus, streng en rechtvaardig. Dus hij knijpt geen oogje dicht voor een foutje van zijn kleinzoon. "Nee hoor, allemaal gelijke behandeling. Als het goed gaat geef ik ze een duim", aldus de verkeerscontroleur.

Overal in de IJmond vinden nog tot en met donderdag praktijkexamens plaats.