Noord-Holland

NL
V

Vale gieren uit Artis vliegen vrijheid tegemoet

16 april 2018, 12.38 uur · Aangepast 16 april 2018, 14.36 uur

AMSTERDAM Twee jonge vale gieren, die rond april vorig jaar geboren werden in Artis, zijn afgelopen weekend losgelaten in het wild op Sardinië. Samen met twaalf andere gieren vlogen ze op het Italiaanse eiland hun vrijheid tegemoet.

De directeur van Artis, Rembrandt Sutorius, was aanwezig bij het vrijlaten van de vogels in het beschermde natuurgebied bij de Porto Conte. "Ik vond het ongelooflijk indrukwekkend de gieren te zien wegzweven boven het gebied." De gieren waren al enkele maanden aanwezig op Sardinië, maar verbleven vooralsnog in een ruime kooi. Dit is de eerste verkenningsvlucht van hun nieuwe leefomgeving. 

De vogels zijn losgelaten op het eiland om zo de populatie vale gieren weer op niveau te brengen. De afgelopen decennia zijn de gieren op Sardinië sterk in aantal verminderd, aangezien boeren vergiftigde karkassen lieten liggen, waar de gieren van aten. Het is belangrijk om het aantal weer op peil te krijgen, want de vogels spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. "Zij eten dode dieren en zijn dus de opruimers van de natuur," vertelt Sutorius. 

Beroemde kuikens
De vale gieren die van Artis afkomstig waren, zijn toen ze nog kuikens waren al vaker in het nieuws geweest. De een is toen hij nog in het ei zat geadopteerd en opgevoed door een homokoppel. De ander is helemaal uit Spanje afkomstig en is naar Nederland verhuisd nadat de ouders gewond waren geraakt.  

Lees ook: Homostel vale gieren brengt samen kuikentje groot in ARTIS

Er zullen in totaal zestig gieren worden uitgezet op Sardinië. De veertien vogels die afgelopen weekend zijn uitgezet zullen de komende periode eerst nog regelmatig gevoerd worden zodat ze goed kunnen wennen aan hun nieuwe thuis. Deze vormen van herintroductie hebben in de afgelopen jaren goed bijgedragen aan de heropbouw van de populatie op het eiland. "Aan de andere kant zijn we er nog lang niet. Het aantal gieren in het wild is nog beperkt," aldus Sutorius.