Ajax kan kampioenschap PSV niet voorkomen

EINDHOVEN PSV verloor dit seizoen nog niet in eigen huis en deed dat ook niet tegen Ajax, waardoor de Eindhovenaren na negentig minuten het terechte kampioenschap konden gaan vieren. In een intens, niet altijd goed en soms hard duel moest Ajax met 3-0 het onderspit delven. Eerder dit seizoen won Ajax nog met diezelfde cijfers in Amsterdam, toen nog onder coach Marcel Keizer. In de eindfase nam de frustratie toe bij de Ajacieden. Daardoor eindigden de Amsterdammers het duel met negen spelers. Nico Tagliafico (2x geel) en Siem de Jong moesten in de laatste tien minuten met rood het veld verlaten.

De Ajacieden verdedigden geregeld te zwak, PSV won veel meer duels en ook de tweede bal was vaak voor de Eindhovenaren. Daardoor konden Gastón Pereiro en Luuk de Jong ervoor zorgen dat PSV met een 2-0 voorsprong de rust in ging. Na de rust maakte Steven Bergwijn er nog 3-0 van.

Het kampioenschap werd niet alleen na, maar ook al voor de wedstrijd in de binnenstad van Eindhoven en in het stadion gevierd.

Eerste helft
Beide ploegen wilden in de eerste helft aanvallend spelen en zetten snel druk. Dat resulteerde in de beginfase tot kansjes aan beide zijden, zoals deze van Klaas-Jan Huntelaar.

1-0 Pereiro
In de 24e minuut ontplofte het Philips stadion toen een schot van Hirving Lozano via keeper André Onana en het been van Matthijs de Ligt voor de voeten van Gastón Pereiro terecht kwam, die de bal binnen schoot. De goal werd ingeleid door balverlies van de zwak spelende Maximilian Wöber, die in de rust ook werd gewisseld voor Siem de Jong.

Grote kans Huntelaar
Niet lang daarna was Klaas-Jan Huntelaar dicht bij de gelijkmaker na een prachtige dieptepass van Hakim Ziyech, die door Joël Veltman voor werd gegeven op de Ajax-spits. Die botste op keeper Jeroen Zoet.

2-0 Luuk de Jong
Zeven minuten voor de rust werd het nog erger voor Ajax. Joshua Brenet zette voor en Ajax hield Luuk de Jong niet goed in de gaten en dat is altijd gevaarlijk. De broer van Ajacied Siem kopte dan ook de 2-0 binnen.

Tweede helft
In de rust wisselde Erik ten Hag de zwak spelende Maximilian Wöber en bracht Siem de Jong in. Lasse Schöne zakte daardoor terug als PSV in de aanval was.

3-0 Bergwijn
De eerste keer dat PSV na de rust in de buurt van het doel van Ajax kwam, een kleine tien munten na rust, was het meteen weer raak. De Ligt kreeg een voorzet nog net weggekopt, maar de bal viel voor de voeten van Steven Bergwijn die de bal in de benedenhoek pegelde tussen een paar Ajacieden door.

Ajax-fans gooien vuurwerk
De Ajax-supporters ontstoken daarna vuurwerk dat in een vak met PSV-supporters werd gegooid. Veltman en De Ligt moesten eraan te pas komen om de Ajax-fans tot gezond verstand te manen. Na de 3-0 kwam er een soort gelatenheid over de Ajacieden, terwijl ze er in de eerste minuten van de tweede helft er nog vol in gingen. Na een paar minuten probeerden ze het toch nog, waarna David Neres twee goede kansen kreeg. De eerste krulde hij net naast en bij de tweede lag Jeroen Zoet in de weg.

Twee keer rood
Ajax moest de laatste minuten van de wedstrijd met negen man uitspelen nadat Nico Tagliafico zijn tweede, en dus een rode kaart kreeg. Kort daarna kreeg Siem de Jong een directe rode kaart nadat hij op de achillespees van Lozano trapte.

Vijf punten voor op AZ
Ajax moet donderdag alweer tegen VVV, Nico Tagliafico en Siem de Jong zullen daar dus niet bij zijn. En Ajax zal de laatste wedstrijden nog wel aan de bak moeten om de tweede plek in handen te houden. De Amsterdammers hebben nu nog vijf punten voorsprong op AZ en Ajax krijgt de Alkmaarders op 29 april nog op bezoek.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Wöber (S. de Jong/46), Tagliafico; Schöne, Van de Beek, Ziyech (Mazraoui/85); Neres, Huntelaar (Dolberg/69), Kluivert

Opstelling PSV:  Zoet (Room/89); Arias, Isimat, Schwaab, Brenet; Van Ginkel, Hendrix, Pereiro; Lozano, De Jong (Ramselaar/56), Bergwijn (Luckassen/72)