Noord-Holland

Coastriders Alkmaar laat motoren zegenen voor 'veilige kilometers'

15 april 2018, 18.10 uur · Aangepast 15 april 2018, 18.40 uur · Door Koen Bugter

Koen Bugter

HAARLEM - HAARLEM De leden van motorclub Coastriders uit Alkmaar hebben vandaag hun motoren laten zegenen bij de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem. Zo'n honderd motorrijders lieten zich door plebaan Van Ogtrop met wijwater besprenkelen voor veilige kilometers. Zij openden daarmee het motorseizoen.

De Coastriders hebben met een duidelijke reden voor de Haarlemse Kathedraal gekozen. "De Sint Bavo heeft een poortje waardoor we er met de motor onderdoor kunnen rijden. Zo kunnen we vlak voor de plebaan stoppen en de motoren laten zegenen", vertelt Yvonne van Bekkum, de organisator van de inzegening.

 

Lees ook: Honderden motoren rijden optocht voor Molukse gevangenen: "We blijven doorgaan tot ze vrij zijn"

Plebaan Van Ogtrop vond het gelijk een goed idee: "Ik heb ze wel gezegd dat als ze een zegening wilden, dat ze dan de ochtendmis mee moesten doen", zegt hij lachend. Tijdens de ochtendmis waren de banken in de Kathedraal dan ook tot de laatste stoel gevuld met stoere motormuizen.

'Vooral leuk'
Yvonne van Bekkum is blij verrast met de massale opkomst. "We doen dit niet omdat we zo'n gelovige club zijn. Het is vooral een leuke dag." Toch zijn de motorrijders wel serieus in hun bedoelingen met de inzegening. "In het zuiden van Nederland is dit een jaarlijkse traditie: het inzegenen van honderden motoren. Nu doen we er in Noord-Holland ook aan mee. De inzegening is vooral voor veilige kilometers."