Noord-Holland

Gewelddadige nacht in centrum Zandvoort: vechtpartijen, gewonden en aanhoudingen

15 april 2018, 10.48 uur · Aangepast 15 april 2018, 14.14 uur

ZANDVOORT - ZANDVOORT De politie in Zandvoort heeft een hectische avond en nacht achter de rug: op meerdere plekken in het dorpscentrum ging uitgaanspubliek met elkaar op de vuist en werden politiemensen uitgescholden.

De eerste gewonde valt rond 22.30 uur in de Haltestraat. Het gaat om een 23-jarige Zandvoorter die kort daarvoor betrokken was geraakt bij een vechtpartij op een terras. Behandeling in het ziekenhuis blijkt niet nodig: nadat het slachtoffer ter plaatse door ambulancepersoneel is behandeld aan een hoofdwond, mag hij naar huis. 

Zichzelf verwond
Rond middernacht lijkt het opnieuw mis te gaan in de Haltestraat. In een ander café loopt een 22-jarige Zandvoorter een snijwond op, waarop het vermoeden rijst dat hij is gestoken. Na onderzoek door de politie blijkt dat de man zichzelf heeft verwond. Ook hij is nagekeken en behandeld door ambulancepersoneel en op eigen gelegenheid naar huis gegaan.  

Kort voor 2.00 uur krijgt de politie opnieuw een melding uit de Haltestraat. Bij een vechtpartij in een café zou een man gewond zijn geraakt. Daar aangekomen treffen ze inderdaad een gewonde Zandvoorter (40) aan. Twee Engelsen (40 en 51) worden aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Na behandeling mag ook dit slachtoffer naar huis. De politie onderzoekt de mishandeling. 

Politie beledigd
Een half uur later komt de politie opnieuw in actie. Als een 20-jarige Zandvoorter de aanwezige agenten uitscheldt en beledigt, besluiten ze hem in de boeien te slaan. Dat gaat niet zonder slag of stoot: mensen uit de groep met wie de Zandvoorter op stap is, schelden de agenten de huid vol en proberen te voorkomen dat hun vriend in de boeien wordt geslagen. 

Daarbij gaat een van hen zo ver dat ook hij wordt aangehouden. Net als de 20-jarige wordt deze 23-jarige Zandvoorter meegenomen naar het bureau. Naar de identiteit van de andere mensen uit de groep, wordt onderzoek gedaan. De politie benadrukt dat fysiek of verbaal geweld tegen hulpverleners als politiemensen onacceptabel is. Bij geweld tegen politiemensen wordt strenger opgetreden, sneller vervolgd en hogere straffen geëist. 

Kampioenschap
Een verband tussen de geweldsincidenten is er niet, maar door het kampioenschap van S.V. Zandvoort was het wel veel drukker dan gebruikelijk in het dorpscentrum.