AZ probleemloos langs Heracles, Bizot stopt penalty

13 april 2018, 23.52 uur · Aangepast 14 april 2018, 01.20 uur
Door: · Foto: Pro Shots/Lars Smook

ALMELO AZ moest eerst een strafschop tegen krijgen, voor de ploeg wakker werd en Heracles overklaste. Die strafschop werd bovendien gestopt door keeper Marco Bizot. Het werd 3-0 voor de Alkmaarders in Almelo door doelppunten van Til, Idrissi voor de rust en Jahanbakhsh in de tweede helft. De ploeg deed dat zonder coach John van den Brom die geschorst op de tribune zat.

AZ startte met Ron Vlaar in de gelederen, die met succes de opgelegde schorsing aanvocht voor de rode kaart tegen PSV. Heracles startte thuis tegen AZ minder defensief dan tegen Ajax vorige week in de ArenA, toen de bus werd geparkeerd voor het eigen doel. De ploeg uit Almelo koos in de beginfase dan ook meer de aanval dan tegen Ajax gebeurde.

Bizot stopt penalty
Dat resulteerde na tien minuten spelen in een strafschop voor de thuisploeg nadat Guus Til Brandley Kuwas vasthield in de zestien. Marco Bizot stopte de strafschop van diezelfde Kuwas. Een opsteker na de negatieve hoofdrol van de keeper van vorige week tegen PSV.

Twee minuten later was het bijna toch 1-0 voor Heracles Een schot van Kristoffer Peterson kwam tegen de arm van Stijn Wuytens, maar de scheidsrechter zag er geen opzet in en dus ook geen strafschop.

Svensson vijfde geel
Jonas Svensson liep tegen een gele kaart aan, zijn vijfde, wat betekent dat de rechtsachter de thuiswedstrijd tegen Vitesse van komende woensdag moet missen.

0-1 Guus Til
Na zo'n twintig minuten spelen kwam AZ steeds beter in het spel en kwamen er serieuze kansen voor Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh. Na 25 minuten opende de geheel vrijstaande Guus Til dan de score voor de Alkmaarders op aangeven van Jonas Svensson.

0-2 Oussama Idrissi
Vijf minuten later was het 0-2 door Oussama Idrissi. Hij kreeg de bal van Wout Weghorst, die niet zelfzuchtig was nadat hij profiteerde van een fout in de verdediging van Dries Wuytens.

Drie minuten later moest doelman Castro alweer gestrekt om een schot van Frederik Midtsjø uit de benedenhoek te duwen en het was niet de enige kans die AZ nog kreeg. Toch gingen de ploegen rusten met de 0-2 stand.

Tweede helft
De eerste kans van de tweede helft was voor Peter van Ooijen van Heracles die de bal maar net naast krulde, maar daarna was het weer alleen AZ dat aanviel.

0-3 Alireza Jahanbakhsh
Na een klein uur spelen zette Alireza Jahanbakhsh AZ op 0-3, hij draaide weg van zijn tegenstander op de rand van het zestienmetergebied en haalde verwoestend uit met zijn linkerbeen naar de linkerbovenhoek. Het is al weer de vijftiende goal van de Iraniër dit seizoen.

AZ ging na de 0-3 niet achteroverleunen en bleef de aanval zoeken. Dat leverde nog verschillende kansen op, onder andere voor Wout Weghorst, Jonas Svensson en Alireza Jahanbakhksh. Met nog een paar minten te spelen werd ook een kopbal van Ron Vlaar nog van de lijn gehaald door Jakubiak. En even later stoomde Vlaar mee op en gaf af op de geheel vrijstaand Wout Weghorst, maar de spits had te veel tijd nodig en schoot over.

Vijf punten achter Ajax
AZ staat nu weer vijf punten achter Ajax op de derde plek. De Amsterdammers moeten zondag naar Eindhoven voor de wedstrijd tegen PSV. Als de Eindhovenaren winnen zijn ze kampioen.

Opstelling Heracles: Castro; Breukers, Droste, Wuytens (Hatzidiakos/58), Baas; Monteiro, Jakubiak, v. Ooijen (Duarte/64); Kuwas (Navratil/76), Gladon, Peterson (Darri/64)

Opstelling AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Wuytens (Hatzidiakos/58), Ouwejan; Midtsjø, Til, Koopmeiners; Jahanbakhsh (Seuntjens/82), Weghorts, Idrissi (Bel Hassani/87)