Noord-Holland

Typische 'Verkade-lucht' straks minder te ruiken in Zaandam door nieuwe schoorsteen

13 april 2018, 19.00 uur

Google Streetview
Google Streetview

ZAANSTAD - ZAANSTAD De typische geur van gebakken koekjes die Zaankanters kennen als de 'Verkade-lucht' is straks veel minder goed te ruiken in de Zaanstreek. Dat komt doordat de Verkadefabriek aan de Westzijde in Zaandam op verschillende punten wordt aangepast. Aanleiding daarvoor vormt de bouw van woningen die vlakbij de fabriek uit de grond worden gestampt.

Zo wordt de schoorsteen van de fabriek in de toekomst twee keer zo hoog. Dat is een van de afspraken die de koekjesfabrikant met de gemeente heeft gemaakt om de overlast voor bewoners van de toekomstige en naastgelegen Verkadebuurt te beperken. Dat bevestigt Verkade-topman Koen Regout aan NH Nieuws.

Het huidige afvoerkanaal is twintig meter hoog, maar zal op korte termijn worden vervangen door een schoorsteen van veertig meter hoog. "Het wordt een combinatie waarin verschillende schoorstenen worden samengevoegd", vertelt Regout over de schoorsteen.

'Verkade-lucht minder intens'
Dankzij die hogere schoorsteen zullen bewoners van de toekomstige Verkadebuurt - nu nog een stuk braakliggend terrein tussen de Verkade-fabriek en het spoor - geen last hebben van de lucht, belooft Regout. Betekent dit dan dat verdergelegen buurten, zoals Westerwatering aan de andere kant van het spoor, de fabriek vaker zullen ruiken? 

Volgens de topman niet, want de nieuwe schoorsteen wordt gebouwd volgens 'de best beschikbare techniek, en zelfs meer dan dat'. Door betere filters zijn de geurstoffen die worden uitgestoten minder geconcentreerd, waardoor de lucht fors minder intens ruikt dan nu vaak het geval is. 

Behalve een hogere schoorsteen heeft Verkade ook met de gemeente afgesproken dat er een bufferzone van 35 meter tussen de fabriek en de 400 huizen tellende woonwijk wordt gerealiseerd. "En er komen dove gevels", vertelt Regout over de komst van geluidsschermen aan de oostzijde van de fabriek."

Bestemmingsplan
Als de gemeenteraad en het bestuur van Verkade met het plan instemmen, wordt een begin gemaakt met het bestemmingsplan en het stedenbouwkundig plan.