Ga naar Content

'Onze Laurens' na vier eeuwen terug in Alkmaarse Grote of Sint-Laurenskerk

ALKMAAR Na een reis van enkele dagen zijn de zijluiken van het Laurentiusaltaar bij de Alkmaarse Grote of Sint-Laurenskerk afgeleverd. Onder begeleiding van trompetgeschal werden ze vanochtend uitgeladen, en vanaf 21 april hangen ze op de plek waar ze ooit voor werden gemaakt: het hoogkoor van de kerk.

Toen de Nederlandse schilder Maerten van Heemskerck het drieluik in 1542 afrondde, was het altaarstuk het grootste dat ooit in de noordelijke Nederlanden was gemaakt. Lang kon er in Alkmaar niet van worden genoten, want na de Reformatie werd het drieluik naar de Zweedse stad Linköping gebracht. 

"Extreem ontroerend"
Om de 500ste verjaardag van de Alkmaarse kerk luister bij te zetten, zijn de zijluiken van het altaarstuk voor één keer terug naar Alkmaar gebracht. "Daar komt hij thuis, onze Laurens", verzucht directeur van het Stedelijk Museum Alkmaar Christie Kinkert terwijl sterke mannen de zijluiken met de grootst mogelijke zorg uit de vrachtwagen rollen. "Extreem ontroerend." 

Lees ook: Drieluik komt terug naar Alkmaar: "De Zweden hielden hun hart vast"

Hoewel de zijluiken van het triptiek nog goed zijn ingepakt, is een deel van de schilderingen al zichtbaar. "Hier staat Jezus", vertelt Kinkert. "Geboeid, de doornenkroon op z'n hoofd en hij is gegeseld. En vlak hierna wordt hij gekruisigd, en dat is wat je op het middenpaneel ziet."

Grote afwezige
Dat middenpaneel is de grote afwezige bij het jubileum van de kerk. Het stuk is in Zweden achtergebleven. "Dat is heel kwetsbaar en over de breedte gescheurd, dus kan niet op z'n kant vervoerd worden", legt woordvoerder Eva Groentjes namens het museum uit. 

Lees ook: Grote kerk in Alkmaar krijgt 'spectaculair' uitzichtplatform

Toch zullen bezoekers van de kerk daar niet veel van merken. "We tonen het drieluik gesloten, waardoor de zijluiken op elkaar aansluiten. Het voordeel is dat je er nu eromheen kunt lopen en het van beide kanten kunt zien." Bovendien is deze presentatievorm meer in lijn met de religieuze betekenis van drieluiken. "Drieluiken waren altijd gesloten, behalve op hoogtijdagen", besluit Groentjes. 

Foto: Erna Faust