Ga naar Content

Omwonenden woest om slechte staat Coenbruggen

ZAANDAM Woest zijn ze, de omwonenden van de Coenbruggen bij de A8. Uit onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag bleek het één van ruim honderd objecten te zijn die in matige tot slechte staat verkeren. Dat Rijkswaterstaat hen er in gesprekken nooit wat over heeft verteld, vinden ze onacceptabel.

"We hebben deze week nog met Rijkswaterstaat om tafel gezeten. Toen we vroegen of de bruggen veilig waren, werd verteld dat ze in prima staat verkeerden", vertelt David Sluis van de werkgroep A8-Coenbrug. Het tegendeel blijkt waar te zijn als we de inspectierapporten erop naslaan. Zo dreigt de constructie te verzakken door corrosie en hadden verschillende onderdelen al in 1975 moeten worden vervangen. Vluchtroutes zijn afgesloten, kabelbreuken dreigen het systeem plat te leggen, onderdelen kunnen naar beneden vallen en de geluidswal werkt bijna niet meer. 

"Fucking hell"
Dat er wat mis is met het onderhoud verbaast de omwonenden niet, maar wel dat het zó erg gesteld is met de Coenbruggen. "Een tijdje terug hing er gewoon een draad los", zegt Matthijs Vrolijk. "Ik zeg tegen m'n buurman, fucking hell, als een vrachtwagen dat draad pakt heb je kortsluiting. Het hing er gewoon in een grote lus. Na lange tijd kwam er eindelijk iemand om het te maken. Maar het is allemaal achteraf."

Lees ook: Risico op instorten bij bruggen en viaducten door achterstallig onderhoud

Dat de geluidswal amper nog geluid tegenhoudt en al in 2011 volledig vervangen had moeten worden, maakt David Sluis nog bozer. "Het geluid is al tien jaar niet te pruimen. Ondanks al onze klachten wordt gezegd dat er niks aan gedaan kan worden, schandalig. Ik ben me kapot geschrokken van de staat van de bruggen, dit was de druppel. Het vertrouwen in Rijkswaterstaat zat al op het nulpunt, maar is nu tot ver onder nul gezakt. Met zo'n overheid kun je niet dealen."

Garanties?
Toch is de grootste zorg de veiligheid van de brug. "Wie garandeert ons dat de brug niet gaat intstorten? Daar is Rijkswaterstaat voor verantwoordelijk, maar ze schuiven het onder het tapijt. Eerder zijn er al platen van de brug op de weg geval, en dat blijkt dus gewoon te komen door structureel verkeerd onderhoud", aldus David Sluis.

Lees ook: Slecht onderhoud bruggen kan leiden tot miljoenenschade

"Er zijn ook nog plannen om hier een verbinding tussen de A8 en de A9 te maken, dan wordt het nog drukker met verkeer. Kan de brug dat wel aan? De onderste steen moet boven. Ik wil van de burgemeester weten of de veiligheid gegarandeerd is."

Politiek wil opheldering
En daarbij krijgt de werkgroep steun vanuit de lokale politiek. De SP, VVD en de PvdA in Zaanstad hebben een brandbrief gestuurd aan het college van Burgemeester en Wethouders.

Lees ook: Rijkswaterstaat ontkent: "Veiligheid van bruggen en viaducten niet in het geding"

"Ik ben enormjgeschrokken. Is Rijkswaterstaat wel betrouwbaar? Daarom moet er een gesprek komen over wat hier aan de hand is. In de brief staat dat de burgemeester onmiddelijk met Rijkswaterstaat, de minister van Infrastructuur contact op moet nemen hoe het staat met de veiligheid en wat er gaat gebeuren. Daar willen we binnen een week, uiterlijk twee weken concrete antwoorden op hebben", zegt de Zaanse SP-fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer.

Bekijk hier de inspectierapporten 1234 en 5

Reactie Rijkswaterstaat:
Alle benodigde onderhoud aan de geluidswal van de Coenbrug is uitgevoerd. Er zijn platen (die alleen dienden voor zicht) weggehaald en de looppaden zijn vervangen. Op dit moment zijn er geen open punten qua onderhoud aan de geluidswal.

Daarnaast loopt nog het onderzoek naar het geluid van de brug: We onderzoeken welke maatregelen mogelijk toe te passen zijn om de hinder – vooral het geluid door vrachtverkeer – te verminderen. Dit onderzoek is in de afrondende fase. Hierover is vorige week nog met bewoners over gesproken.

Foto: NH Nieuws/Maarten Edelenbosch