Noord-Holland

Bewoners Siriusflat vol onbegrip over sloopplannen: "Eerst bouwen, dan slopen"

13 april 2018, 13.11 uur · Aangepast 29 augustus 2018, 10.51 uur

Anti-kraakbewoners van de Siriusflat zijn niet te spreken over de aangekondigde sloop van hun woonruimte. Zeker nu het college van Hoorn heeft besloten geen vervangende flexwoningen te bouwen, zien zij hun huizentoekomst zeer somber in.

"Ik wil gewoon dat ze eerst op de plek van afgebroken flats nieuwe flats gaan bouwen en dan pas deze slopen", vertelt Rene van Assema voor de camera van NH Nieuws. Hij is een van de anti-kraakbewoners van de Siriusflat en heeft groot "Eerst bouwen, dan slopen" aan zijn balkon gehangen.

Technisch op
Woningbouwvereniging Intermatis verklaart dat slopen echter de enige optie is. "Deze woningen zijn technisch op. Ook sociaal was het niet de beste straat, dus in overleg met de gemeente en bewoners hebben we besloten het gebouw te slopen", legt Han Leurink uit. "We gaan wel nieuwe en extra woningen toevoegen hier, maar Intermaris heeft in Hoorn gewoon weinig mogelijkheden tot bouwen." 

Dat betekent dat de bewoners van de flat dus gedwongen moeten verhuizen, terwijl de woningnood groeit. Dat baart Robert Vinkenborg van de Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP) zorgen. "Ik ken mensen die van de ene bank bij een vriend naar de volgende bank verhuizen. Sommigen slapen zelfs in hun auto en dat kan als we niet héél snel maatregelen nemen alleen maar erger worden."

Flexwoningen
Een van de voorgestelde maatregelen was de bouw van flexwoningen. Dat gaat tot verdriet van Vinkenborg niet door, maar zijn partij blijft strijden voor deze tijdelijke oplossing. "Er stonden 60 flexwoningen in de planning, dat moeten er wat mij betreft veel meer gaan worden: zo'n 120. Dan kunnen we de ergste pijn van de komende jaren wat verzachten."

NH Nieuws