Ga naar Content
Noord-Holland

Zeehondje zonder kop en poten aangespoeld op Texel

13 april 2018, 12.45 uur · Aangepast 13 april 2018, 13.16 uur
Door: · Foto: Foto Fitis / Sytske Dijksen

TEXEL Op het strand van Texel is afgelopen weekend een levenloze zeehondenfoetus aangespoeld. Het beestje had geen kop en poten meer.

Fotografe Sytske Dijksen vond het zeehondje ter hoogte van paal 8 tijdens een strandwandeling. "Ik loop er een paar keer per week en kijk altijd naar de grond op zoek naar interessante dingen. Hij was net bezig aan te spoelen", vertelt ze aan NH Nieuws. 

"Het lijfje was kapot, maar rook nog niet, dus het was vrij vers. De kop en pootjes ontbraken, net als de ingewanden en ribben. Misschien zijn die opgegeten. Aan het formaat zag je direct dat het een foetus was."

Lees ook: 'Mysterieuze' sporen aangetroffen naast zeehondenverblijf Ecomare

Het was niet de eerste keer dat Sytske een levenloos dier op het strand vond. Eerder trof ze een dode bruinvis en haar foetus aan. "Die zijn geprepareerd en hun skeletten hangen in de walviszaal van Ecomare."

Lange haren
Volgens zeehondenopvang Ecomare is het duidelijk dat het beestje te vroeg ter wereld is gekomen. Het geboorteseizoen van gewone zeehonden start half mei. Ook had het beestje nog de lange haren die gewone zeehondenpups alleen in de baarmoeder hebben. Die vacht verliezen ze vlak voor de geboorte. 

Het komt wel eens voor dat een te vroeg geboren zeehondenpup levend wordt gevonden. In 2016 ontfermde Ecomare zich over zeehond Tibbe, die wel in het geboorteseizoen geboren was, maar erg klein was en nog lange haren had.