Noord-Holland

Ziekenhuiskat Boris is niet meer: "Omgevallen van ouderdom"

13 april 2018, 10.28 uur · Aangepast 13 april 2018, 11.19 uur

Heidi van Eck
Heidi van Eck

HILVERSUM - HILVERSUM Aan het leven van de Hilversumse ziekenhuiskat Boris is gisteren onverwacht een einde gekomen. Het dier bivakkeerde jarenlang voor of in de buurt van het Tergooi Ziekenhuis. "We zullen hem ontzettend missen."

Dat meldt baasje Heidi van Eck op de Facebook-pagina waar ze het wel en wee van Boris, die in de omgeving ook bekendstond als buurtkat Boris, de afgelopen jaren bijhield. 

Lees ook: Duizend euro voor ziekenhuiskat Boris

Toen Van Eck in 2015 van Hilversum naar Wijk bij Duurstede verhuisde, nam ze Boris mee. Patiënten moeten het sindsdien zonder zijn vertrouwde gemiauw en liefkozende kopjes doen, maar dankzij een standbeeld van hem bij het ziekenhuis leeft de herinnering aan hem voort. 

'Omgevallen'
Buurtbewoners vonden Boris gisteren op een parkeerplaats in de buurt van de woning van Van Eck. "Waarschijnlijk heeft hij een rustig plekje uitgezocht onder een auto", speculeert Boris' baasje. "Daar is hij omgevallen van ouderdom." 

Lees ook: Standbeeld ziekenhuiskat Boris onthuld: "Hij was altijd nadrukkelijk aanwezig"

De geliefde kat zal gemist worden, schrijft Van Eck. "Maar Boris heeft een goed leven gehad en heeft genoten tot zijn laatste uurtjes. Hij heeft geen ongeluk gehad, daar zijn we zeker van."

Inzamelingsactie
In 2012 ontsnapte Boris aan de dood toen hij werd aangereden en zwaargewond raakte. De inzamelingsactie die op touw werd gezet om zijn behandeling te betalen, leverde hem landelijke bekendheid op. 

Hoe oud Boris precies is geworden, is niet bekend. Eerder dit jaar schatte Van Eck zijn leeftijd op 14. "Ik heb hem uit het asiel gehaald toen hij ongeveer 2,5 jaar was. Zij hebben geschat dat hij ongeveer in 2004 geboren zou zijn. Hij zou nu dus ongeveer 14 zijn." 

"Maar met al zijn operaties en herstelperiodes zou hij gevoelsmatig al wel een aantal jaartjes ouder kunnen zijn. Door al die narcoses en niet te vergeten het ongeluk wat hij lang geleden heeft gehad heeft hij wel wat levens verspeeld. Gelukkig schijnen katten meerdere levens te hebben... en daar is Boris het bewijs van."