Ga naar Content

Raad wil onderzoek naar hoofdpijndossier Elswoutshoek

12 april 2018, 21.58 uur · Aangepast 12 april 2018, 23.48 uur
Door: · Foto:

BLOEMENDAAL Een onafhankelijk onderzoek moet een zwarte bladzijde in de geschiedenis van bestuurlijk Bloemendaal blootleggen. Buitenstaanders gaan het hoofdpijndossier Elswoutshoek tegen het licht houden. Komt dan na jaren alsnog de onderste steen boven? Zijn er vanuit het gemeentehuis pogingen gedaan om de twee eigenaren van het landgoed bewust zwart te maken en ze te beschuldigen van intimidatie van ambtenaren? Of niet?

Een meerderheid van de gemeenteraad van Bloemendaal heeft tijdens een extra vergadering vanavond ingestemd met een motie waarmee burgemeester Elbert Roest de opdracht krijgt met een vraagstelling voor het onderzoek te komen. Alleen de nieuwe eenmansfractie VDB stemde tegen.

Roest wil dat de raad het onderzoek steunt om 'rust te brengen.' In de afgelopen jaren sneuvelden burgemeesters en wethouders op het dossier. Er is volgens hem nu 'onverwerkte pijn en bitterheid' over de afgelopen jaren. Hij wil de waarheid boven tafel krijgen over wat er in 2014 is gebeurd in relatie tot de twee eigenaren van Elswoutshoek, de broers Hans en Rob Slewe.

Roest zou sowieso zelf met een onderzoek komen als de raad er niet mee had ingestemd. Er zijn integriteitsmeldingen bij hem binnengekomen en die moet hij onderzoeken. Raadslid Marielys Roos heeft twee keer een back-up van correspondentie van politici en ambtenaren ingekeken en zelfs mogelijk een strafbare schending van het ambtsgeheim aangetroffen.

Geheime stukken

Mogelijk hebben politici geheime verklaarde gegevens gedeeld met in ieder geval één dorpsgenoot. Dat is Meindert Fennema die als columnist in de Volkskrant informatie zou hebben gedeeld die uit die geheime stukken komt. 

De PvdA en Liberaal Bloemendaal hadden eerst een eigen motie ingediend. De partijen wilden een smaller onderzoek naar alleen mails tussen politici in de vorige coalitie. De partijen willen weten of de collegepartijen met machinaties en manipulatie hebben gezorgd voor valse beschuldigingen aan het adres van de broers Slewe. Deze indieners hopen nu dat ook de antwoorden op deze vragen naar boven komen.

Gesuggereerd

De VVD en GroenLinks, partijen die het meest onder vuur liggen vanwege hun vermeende rol in dossier Elswoutshoek, willen ook meewerken aan het onderzoek. "Dit hangt al jaren boven de markt. Het is nodig om schoon schip te maken, want er wordt nu veel gesuggereerd", zei Martine Wierda van GroenLinks. Rolf Harder van de VVD zei dat hij mee wil gaan met de oproep van de burgemeester om tot verzoening te komen: "Dat is elk onderzoek waard."

Een van de twee broers die eigenaar zijn van Elswoutshoek, Rob Slewe, is sinds kort raadslid voor Hart voor Bloemendaal. Namens deze fractie sprak vanavond voorzitter Marielys Roos van 'een feest.' "Ik ben onwaarschijnlijk blij. Echt super blij. Hier ben ik jaren mee bezig geweest."

Voor de zomer heeft Roest een plan van aanpak klaar.