Start van hoofdcontent

BLOEMENDAAL

nl

123 Joodse Bloemendalers herdacht met eigen monument

12 april 2018, 22.23 uur · Aangepast 13 april 2018, 17.00 uur · Door Geja Sikma

BLOEMENDAAL In navolging van veel gemeenten in de regio heeft ook Bloemendaal nu een eigen monument om de Joodse slachtoffers van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het beeld staat achter de dorpskerk aan het Wildhoefplantsoen in Bloemendaal.

Na grondig onderzoek zijn er 123 namen in steen gebeiteld op een zeshoekige pilaar met een davidster aan de bovenkant. De Bloemendaalse leerlingen Mirre, Mischa en Anne mochten samen met afgezant Gideon Lustig van de Israëlische ambassade het monument op de internationale herdenkingsdag van de Holocaust onthullen. 

Lees ook: Joods monument in Heemstede: 'Bloemen vergaan, steen is eeuwig'

Ook de naam van een verre oom van oud-burgemeester Job Cohen van Amsterdam staat op het monument. "Dat was voor mij een verrassing". Job Cohen wilde eerst niet geloven dat Hendrik Cohen een familielid van hem was. 

Hij weet nu dat de zoon van de broer van zijn opa door de Duitsers is opgepakt op zee, toen hij naar Engeland wilde vluchten. "Hendrik heeft op een plaats in Bloemendaal, waar hij is opgegroeid, een plek gekregen. Dat is mooi."

Foto: NH Nieuws/ Geja Sikma