Ga naar Content
Noord-Holland

Minister Blok in Moskou voor steun bij vervolging MH17

12 april 2018, 20.15 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Joost Lammers

HILVERSUM Rusland moet zijn medewerking aan de vervolging van de daders van het neerschieten van vlucht MH17 opnieuw bevestigen. Dat is naar eigen zeggen het doel van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) van zijn bezoek aan Moskou vandaag.

"De vervolging van de daders van MH17 staat bovenaan de agenda van het kabinet", zei de bewindsman een dag voor het bezoek. Hij hoopt een 'open gesprek' met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov over de kwestie te kunnen hebben.

Het Kremlin heeft steeds scherpe kritiek gehad op het onderzoek naar de ramp met MH17, waarbij 196 Nederlanders omkwamen, waaronder vijtien Hilversummers. Moskou trekt de onafhankelijkheid van het internationale onderzoek in twijfel. De raket waarmee het toestel werd neergeschoten kwam uit Rusland en de lanceerinstallatie keerde daar later naar terug.

Bloks voorganger Halbe Zijlstra zou eigenlijk in februari al naar Lavrov gaan. Hij trad af omdat hij had gelogen over een bijeenkomst met de Russische president Vladimir Poetin. "We moeten afwachten hoeveel ze willen terugblikken. Mijn inzet is om vooruit te blikken", zegt Blok daarover.