Ga naar Content

Oud-zeeman 'bouwt' met modelschepen zijn eigen biografie

SCHAGERBRUG Het begon uit pure verveling en inmiddels heeft modelbouwer André Ligthart uit Schagerbrug zo'n beetje zijn eigen biografie bij elkaar gebouwd. Al veertig jaar maakt Ligthart de schepen na waar hij op heeft gevaren. Het is inmiddels wel tijd dat ook anderen ook van de schepen kunnen genieten. "Mijn grote wens is dat de boten ergens tentoongesteld kunnen worden."

Het huis van oud-zeeman André Ligthart in Schagerbrug staat vol modelschepen; van een halve meter tot zo'n twee meter lang. In de woonkamer staat de trots van Ligthart: "Dat is mijn eerste boot. Een bouwpakket, dat wel. Die dateert van 1976 toen we baggermateriaal vervoerden. Ik verveelde me en ben met collega's aan het bouwen geslagen. Sindsdien ben ik niet meer opgehouden."

Biografie
Van tv-kijken moet hij niets hebben en lezen ook niet. "Laat mij maar lekker fröbelen." In de vrije uren aan boord maakte Ligthart honderden foto's om zoveel mogelijk details te vangen. De reeks boten zijn min of meer zijn eigen biografie. "Ik zal ze ook nooit wegdoen, want het is heel persoonlijk. Als ik naar een boot kijk, dan zie ik meteen de mensen en de plekken waar we zijn geweest."

Tentoonstelling
Varen is er niet meer bij voor Ligthart door gezondheidsproblemen, dus blijft hij boten bouwen. Een grote wens is wel dat de schepen ergens tentoongesteld kunnen worden. "Ze staan in huis en op zolder een beetje te verstoffen en ik ben de enige die ervan kan genieten en dat is zonde."

Foto: NH / Jurgen van den Bos