Noord-Holland

NL
V

Tweede verdachte fatale flatbrand in Diemen bekent

12 april 2018, 18.07 uur · Aangepast 12 april 2018, 19.37 uur · Foto: HFV / Olim Bajmat

DIEMEN De vrouwelijke verdachte van de fatale flatbrand in Diemen heeft bekend dat er brand in haar woning is gesticht om de verzekering op te lichten. De 23-jarige Simona I. is de tweede verdachte van de drie die inmiddels een bekentenis heeft afgelegd. Dit vertelde de officier van justitie vandaag tijdens een niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank in Amsterdam.

I. heeft volgens het Openbaar Ministerie (OM) een verklaring afgelegd waarin ze heeft toegegeven "dat ze betrokken was bij het plan om brand in haar woning te stichten met als doel verzekeringsgeld op te strijken".

Lees ook: Miscommunicatie bij flatbrand Diemen: brandweerleiding wist niet van tweede trappenhuis

Eerder had haar broer Gilermo I. bekend dat hij een van de daders was die de brand heeft aangestoken in juli vorig jaar. Bij de brand in de flat aan de Rode Kruislaan kwam de 27-jarige David Swart om het leven en raakten twee mensen gewond.

Naast de broer en zus zit er nog een derde verdachte vast op verdenking van brandstichting, de 26-jarige Rachied V. Een verzoek van de advocaat het voorarrest voor V. te beëindigen wees de rechtbank af. De rechter beargumenteert dat V. verwondingen heeft die lijken op verwondingen die Gilermo bij de brandstichting heeft opgelopen.

Lees ook: Moeder overleden David over fouten brandweer: "Dit mag nooit meer gebeuren"

Ook Simona blijft de komende drie maanden vastzitten. Het verzoek van haar advocaat om haar vrij te laten met een enkelband vindt de rechtbank nog te prematuur. Haar broer Gilermo was vandaag niet aanwezig tijdens de zitting.