Ga naar Content

Moedige moeders pakken alcohol- en drugsprobleem aan in Volendam

VOLENDAM Tiny Tol zet zich al bijna vijftien jaar in voor de Moedige Moeders Volendam. In NH Reportage een portret van deze dappere vrouw en haar strijd tegen alcohol en drugs.

"Mijn man had vroeger problemen met alcohol en cocaïne. In die tijd vroeg niemand van de professionele hulpverleners aan mij: hoe gaat het nou eigenlijk met jou?" Daar moest iets aan gebeuren, vond Tiny Tol. Samen met Gary Kok, moeder van een verslaafde zoon, richtte Tiny Tol in 2004 de Moedige Moeders Volendam op.

De stichting is er voor moeders, én vaders, van drugsverslaafde jongeren en voor mensen met een verslaafde partner. In het begin was er veel weerstand, vertelt Tiny. "Samen met dertig andere moeders zochten we de publiciteit. Mensen zeiden: 'Volendam is een toeristendorp en jullie verpesten onze goede naam'."

Drugstest
Inmiddels is het taboe doorbroken, denkt Tiny. "Ouders weten ons te vinden en kopen veel makkelijker een drugstest bij de drogist. Het hoeft niet meer anoniem." Volgens haar zijn zelfs sommige jongeren blij met de test. "In Volendam is de groepsdruk hoog. Nu kunnen ze tegen hun vrienden zeggen: ik gebruik niet, want ik word morgenochtend getest."

Moedige Moeders bestaat inmiddels ook in andere plaatsen en in 2012 is er een landelijke stichting opgericht. "Verslaafde jongeren is niet alleen Volendams probleem; dit speelt ook in de rest van Noord-Holland en Nederland. Ik ben er trots op dat we in Volendam voorloper zijn om wat aan het probleem te doen."

Galgenhumor
De Moedige Moeders organiseert wekelijks bijeenkomsten. Ouders van verslaafde kinderen vertellen er hun verhaal. "De eerste keer komen ze huilend binnen. Na een week of zes zie je ze weer een beetje opbloeien. Al is het soms galgenhumor, ze kunnen weer een beetje lachen en hebben steun aan elkaar."

Tiny krijgt veel voldoening van haar vrijwilligerswerk. "Het mooiste is het als een zoon of dochter wordt opgenomen in een afkickkliniek en het beter gaat. Maar niet bij iedereen gebeurt er een wonder. En ook als het misgaat, zullen wij de vader of moeder ondersteunen."

Ze vindt dat het best wat strenger kan met de opvoeding tegenwoordig. "Ik had nooit gedacht dat ik dat zou zeggen; ik heb me vroeger namelijk vrijgevochten en genoot van de vrijheid in de flowerpowertijd. En nu denk ik: jongeren hebben meer regels nodig en meer structuur. Niet alles met de mantel der liefde bedekken."

Moedige oma's
Voorlopig denkt Tiny, met wier man het weer helemaal goed gaat, nog niet aan stoppen. "Ik kan niet zo goed stilzitten en het werk van de Moedige Moeders moet doorgaan. Maar over een tijdje hoop ik dat jongere moeders het willen overnemen, anders worden we de Moedige Oma's."

Foto: NH Nieuws / Rachel Morssink