Ga naar Content

Straks live: Geert Schipper doet poging werelduurrecord handbiken: "De pijn is het waard"

SPANBROEK Om 15.00 uur start paralympiër Geert Schipper aan zijn poging om het werelduurrecord handbiken op zijn naam te schrijven. Wij sprak hem kort voor zijn recordpoging. "Het is de pijn dubbel en dwars waard."

Vorig jaar deed de paralympiër uit Spanbroek ook een poging het werelduurrecord te verbreken, maar toen was hij net te langzaam. Een Zwitser ging er toen twee weken voor Schippers poging met het record vandoor: hij reed 40 kilometer en 821 meter. Schipper stelde toen als doel 41 kilometer, maar kwam een kilometer tekort.

Op de wielerbaan in het Sportpaleis Alkmaar waagt hij vanmiddag een nieuwe poging. Hij zet alles op alles en dat betekent een uur pijn lijden. "Als ik het haal, is het de pijn dubbel en dwars waard. Ook als ik het niet zou halen, dan is het de pijn ook waard geweest, want dan is het een goede training geweest."

Schipper zit sinds 2004 in een rolstoel, nadat hij bij een vliegtuigongeluk zijn rug brak. Hij vindt dat mensen een verkeerd beeld hebben van mindervaliden. "Iemand in een rolstoel, die zal wel niet zoveel kunnen, die is zielig. Dat is niet zo. Ik was voor mijn ongeluk Geert, en na mijn ongeluk - of ik nu in een rolstoel zit of niet - ben ik nog steeds Geert. Ik was toen eigenwijs en dat ben ik nog steeds."

Update 15.15 uur
Vanwege problemen met zijn ketting begon Schipper een klein kwartier later dan gepland aan de recordpoging.

Om 16.00 uur is NH Nieuws live bij het laatste kwartier van de recordpoging in het Sportpaleis Alkmaar aanwezig. 

Foto: NH Nieuws / Koen Bugter