NL
V

Ook buiten Amsterdam nauwelijks betaalbare huizen te vinden.

12 april 2018, 14.03 uur · Aangepast 12 april 2018, 15.27 uur · Foto: ANP/Koen Suyk

AMSTERDAM De woningmarkt raakt steeds verder in de knel. Het aanbod neemt af, de prijzen lopen op en het wordt steeds moeilijker om een betaalbaar huis te vinden. Dat zegt Ger Jaarsma, voorzitter van makelaarsvereniging NVM bij de presentatie vandaag van de nieuwste verkoopcijfers.

De daling van het aantal verkochte woningen zet door. Eind vorig jaar namen de verkopen met 6 procent af en de eerste drie maanden van dit jaar is de afname zelfs 13 procent. In Amsterdam en Haarlem speelt dit probleem al enige tijd maar inmiddels droogt de woningmarkt ook op in Midden Kennemerland, Haarlemmermeer en Het Gooi.  

De NVM waarschuwt al langer voor de toenemende krapte op de woningmarkt. Die komt onder meer doordat tijdens de crisis te weinig nieuwe woningen zijn gebouwd en de achterstanden nog lang niet zijn weggewerkt. Met name voor starters en senioren is er weinig te kiezen. Het aanbod dat er is wordt steeds vaker door beleggers voor hun neus weggekaapt.

De problemen doen zich overigens lang niet meer alleen voor op de overspannen huizenmarkt in Amsterdam. De woningprijzen in Rotterdam en Den Haag lopen nu zelfs sneller op dan in de hoofdstad. Ook valt op dat veel Amsterdammers uitwijken naar Den Haag, waar de prijzen met bijna een kwart opliepen.

De prijs voor een gemiddelde koopwoning in Nederland steeg met 9,7 procent tot 273.000 euro. Bij appartementen was de stijging 16 procent.