Ga naar Content
Noord-Holland

MS-patiënten onder de indruk van bezoek Máxima: "In één woord, geweldig"

11 april 2018, 23.19 uur
Door: · Foto: NH Nieuws / Bart van Zutphen

ZANDVOORT Koningin Máxima heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan MS-expertisecentrum Nieuw Unicum in Zandvoort. Aanleiding was een internationaal congres in het centrum. Wetenschappers uit de hele wereld bespreken daar de laatste ontwikkelingen op het gebied van de bestrijding van de ziekte. Máxima nam tijdens haar bezoek uitgebreid de tijd om te spreken met een aantal bewoners van het centrum.

Met het werkbezoek vraagt Máxima aandacht voor het onderzoek naar de ongeneeslijke zenuwziekte Multiple Sclerose, waar in Nederland ongeveer 16.000 mensen aan lijden. Bewoners van Nieuw Unicum zijn enthousiast over de aandacht van de koningin.

Een van hen, Thijs Möller, kreeg de gelegenheid om uitgebreid met de koningin te praten. "Het was in één woord geweldig" zegt Möller na afloop van het gesprek. "Ze kijkt je aan en stelt goede vragen, aan alles merk je dat ze betrokken is. We kunnen ons geen betere ambassadeur voor stichting MS-research wensen." 

Lees ook: Koningin Máxima bezoekt Zandvoortse zorginstelling

Möller was tientallen jaren chef-kok in restaurants over de hele wereld, totdat er in 2003 MS geconstateerd werd. Lang bleef hij thuis wonen. Toen dat echt niet meer ging verhuisde hij in 2007 naar Nieuw Unicum. "Ik ben hier erg gelukkig" zegt Möller. "Doktersbezoeken namen zoveel tijd en energie in beslag dat er weinig overbleef voor andere dingen toen ik nog buiten het centrum woonde. Hier heb ik alles bij de hand, eigenlijk hoef ik nooit meer de poort uit. Bovendien vind ik het eigenlijk wel gezellig hier."

In Nieuw Unicum is hij verzekerd van de beste behandeling. "Iedereen in het centrum spant zich ervoor in het leven van MS-patiënten zo aangenaam mogelijk te maken" zegt Möller. "Natuurlijk hoop ik dat ze ooit een medicijn tegen de ziekte zullen vinden, maar vooralsnog is er geen oplossing voor de vorm van MS die ik heb. Ik zit in een glijbaan, ik word alleen maar slechter, maar het is een fijn idee dat ik in ieder geval aanspraak kan maken op de best mogelijke zorg."

Uniek
Nieuw Unicum is het enige centrum ter wereld waar onderzoek naar MS gecombineerd wordt met het direct verzorgen van patiënten. Op het terrein van de instelling wonen 140 MS-patiënten. Ze wonen er zelfstandig, maar hebben alle vormen van zorg binnen handbereik. 

Foto: NH Nieuws / Bart van Zutphen