Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Politie toont beelden van handgranaatlegger(s) bij Amsterdamse cocktailbar

11 april 2018, 18.12 uur · Aangepast 11 april 2018, 18.24 uur · Foto: Politie

AMSTERDAM (AT5) De politie in Amsterdam heeft bewakingsbeelden vrijgegeven van de man of mannen die tot twee keer toe een handgraat voor de deur van cocktailbar Suzy Wong hebben neergelegd. De horecagelegenheid moest hierdoor twee keer de deuren sluiten.

In de ochtend van vrijdag 19 januari werd er rond 04.30 uur voor het eerst een explosief voor de deur gelegd. Bewakingsbeelden laten zien hoe een scooterrijder in de vroege ochtend komt aanrijden. Hij wacht tot een stel mensen voorbij is gelopen en haalt dan een granaat uit zijn zak. Die legt hij neer naast de vuilnisbak, voor de deur van de club.

Op last van de burgemeester moet Suzy Wong de deuren sluiten. Na een maand blijkt echter al dat Suzy Wong met geen enkel strafbaar feit in verband kan worden gebracht, waarna de club weer open mag. Eerder moest club ABE ook drie maanden dicht na een beschieting.

Lees ook: Politie vermoedt verband tussen granaten bij club en café in Amsterdam

Maar in de nacht van 22 maart was het weer raak. Opnieuw is op beelden te zien hoe een man met capuchon aan komt lopen en snel het explosief op de grond legt. Vervolgens verdwijnt hij weer uit beeld. De club wordt ditmaal voor onbepaalde tijd gesloten. De eigenaren vrezen voor een faillissement.

"Wij kunnen niet met zekerheid zeggen dat het in beide incidenten om één dader gaat. Wij houden er ook rekening mee dat er meerdere personen betrokken kunnen zijn", zegt een woordvoerder van de politie in het  AT5-programma Bureau020. De politie roept getuigen op zich te melden.