Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Minister bezoekt West-Friesland vanwege laagvliegroutes

11 april 2018, 10.00 uur · Foto: NH

HOORN/ANDIJK De minister van Infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen, bezoekt op 23 april West-Friesland. Aanleiding hiervoor zijn de zorgen bij inwoners over de laagvliegroutes vanaf Lelystad Airport.

Mediapartner Medemblik Actueel meldt dat de minister uitleg zal geven over de beslissing om het vliegveld Lelystad een jaar uit te stellen. Ook  wil ze in gesprek over de wijze waarop we betrokken willen worden in het vervolgtraject. Op bestuurlijk niveau heeft men al vorig jaar gevraagd aan het ministerie wat de impact is en waarom men besluit om een laagvliegroute boven Andijk in te plannen. Daarop is lange tijd geen reactie gekomen.

Burgemeester Frank Streng en Maria Weeber, coördinator bij actiegroep 'Stop laagvliegroutes boven West-Friesland', zullen Medemblik vertegenwoordigen. Om 14.30 uur komt de minister naar het Stadhuis van Hoorn.

Perfectionaliseren
Weeber heeft een grote groep bewoners vanuit Andijk en omgeving verzameld, die zich zorgen maken over de geluidsoverlast, de ultra fijnstof en de veiligheid van deze laagvliegroute. De route vanuit Lelystad Airport naar Groot Brittanie gaat over Andijk, richting Bergen. Nu zal dit nog maar om een paar toestellen gaan, maar men is in Andijk angstig voor toename van vliegbewegingen op deze route.

Het ministerie heeft Weeber verzekerd dat men de route boven Andijk gaat perfectionaliseren, verbeteren naar een betere oplossing, als dat mogelijk is.