Noord-Holland

Straatracende piloot Casper van W. weg bij Transavia

10 april 2018, 16.01 uur · Aangepast 10 april 2018, 17.52 uur · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Whatsapp

SCHIPHOL Co-piloot Casper van W., die vorig jaar veroordeeld was voor betrokkenheid bij een dodelijke straatrace in Loosdrecht, zal nooit meer een vliegtuig van Transavia besturen. Dat bevestigt een woordvoerster van de luchtvaartmaatschappij aan NH Nieuws. De vader van Van W. kreeg vier jaar cel voor het doodrijden van de 19-jarige Fleur in Loosdrecht, Casper kreeg een werkstraf van honderd uur.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Vader en zoon reden in maart 2016 met hoge snelheid over de Nieuw-Loosdrechtsedijk. Vader Walter van W. had te veel gedronken, reed zo'n 167 km/u en raakte met zijn Porsche de auto van het slachtoffer vol in de flank. Fleur raakte zwaargewond en overleed twee weken later.

Lees ook: Transavia mag straatracende piloot niet ontslaan: maatschappij in hoger beroep

Casper van W., die kort na de dodelijke straatrace als co-piloot bij Transavia was begonnen, reed met 146 km/u vlak achter zijn vader aan in zijn Mini Cooper.

Na de veroordeling wilde Transavia van Casper van W. af omdat "zijn gedrag onverenigbaar is met zijn functie als piloot." Maar van de rechter mocht Transavia Van W. vanwege zijn veroordeling niet ontslaan. Van W. was naar de rechter gestapt om ontslag te voorkomen.

Hoger beroep
"Dat de piloot zich eenmalig extreem gevaarlijk in het verkeer heeft gedragen, betekent niet dat hij zijn functie niet zou kunnen uitoefenen", vond de rechtbank. "Bovendien was het ongeval al bekend toen Transavia hem in vaste dienst nam." Transavia ging toen tegen die uitspraak in hoger beroep.

Reactie Transavia
De woordvoerster van Transavia bevestigt het bericht aan NH Nieuws als volgt: "Transavia en de werknemer zijn overeengekomen dat het dienstverband op korte termijn eindigt en dat werknemer tot die tijd geen werkzaamheden voor Transavia verricht."

Zowel binnen als buiten de werkvloer van Transavia veroorzaakte het dienstverband van Casper van W. veel ophef. Gezagvoerders en cabinepersoneel van de maatschappij weigerden ooit nog met Van W. in een vliegtuig te stappen. Ook kreeg Transavia via social media veel reacties van mensen die aangaven de maatschappij te mijden, zolang Van W. daar piloot zou blijven.

Whatsapp