Ga naar Content
Noord-Holland

Liquidatiebende pas eind dit jaar voor de rechter

10 april 2018, 15.32 uur · Aangepast 10 april 2018, 16.00 uur
Door: · Foto: ANP

SCHIPHOL De rechtszaak tegen de groep mannen die verdacht worden van twee criminele afrekeningen en een poging daartoe, of betrokkenheid daarbij, zal op zijn vroegst pas eind dit jaar inhoudelijk behandeld worden. Maar de rechtbank houdt al rekening met begin volgend jaar.

Voor de behandeling van de omvangrijke zaak, die zich afspeelt tegen de achtergrond van wat de ‘mocro-oorlog’ wordt genoemd, worden drie weken uitgetrokken. Dat bleek vandaag tijdens een zogeheten regiezitting in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

Lees ook: Twee verdachten in hun cel aangehouden voor moord op Eaneas Lomp

Omar L., Hicham M. en Don Victor M. staan onder meer terecht voor hun rol bij de moord op Eaneas L. in Krommenie in 2015, de liquidatie van Chahid Yakhlaf in Kerkdriel datzelfde jaar en een liquidatiepoging in Amsterdam in 2016.

Lees ook: 'Mogelijk dubbelspel bij liquidatie Eaneas Lomp'

Justitie kwam de mannen op het spoor nadat onderzoeksinstituut NFI de beveiliging had gekraakt van twee zogenoemde PGP-telefoons en van in Canada opgestelde servers van het Nederlandse telefoonbedrijf Ennetcom, die in april 2016 in beslag werden genomen. Daardoor kwam een schat aan voorheen versleutelde informatie beschikbaar.

'Beperkte bronnen'
De advocaten van Omar L. en Hicham M. menen echter dat er eerst meer onderzoek gedaan moet worden naar deze data. "Meer dan de informatie van Ennetcom heeft justitie niet tegen mijn cliënt", aldus de advocaat van L.

Broer Youssef van verdachte L. werd in 2012 geliquideerd tijdens een 'wildwest' in de Amsterdamse staatsliedenbuurt. Ook op L. is waarschijnlijk ooit een aanslag beraamd, maar daarbij werd een verkeerde, onschuldige man doodgeschoten. Deze 'vergismoord' op Stefan Eggermont wordt gezien als een dieptepunt in de onderwereldoorlog.