Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Oproep tot terugkeer Hyves: "Met dansende banaan"

10 april 2018, 12.20 uur · Aangepast 10 april 2018, 12.50 uur · Foto: Boomerang

AMSTERDAM Moet het Nederlandse social media-platform Hyves terugkeren? Die vraag wordt de afgelopen dagen steeds vaker gesteld, nu Facebook onder druk is komen te staan vanwege een aantal privacyschandalen.

Zondag riep Arjen Lubach zijn kijkers in Zondag met Lubach op om hun Facebook-account te verwijderen. Aan die oproep wordt mondjesmaat gehoor gegeven. In het speciale Facebook-evenement hebben tot nu toe 23.000 mensen aangegeven morgen hun account te gaan verwijderen. 

Schandalen
Aanleiding hiervoor zijn de vele schandalen waarbij het platform is betrokken. Zo bleken persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen gebruikers in handen te zijn gekomen van een onderzoeksbureau. Dit platform heeft deze data vervolgens misbruikt voor de verkiezingscampagne van Donald Trump. 

Hyves? Wat was dat ook alweer? 
Hyves was tot 2011 veruit het populairste sociale netwerk van Nederland. Het werd opgericht in 2004 opgericht door Raymond Spanjar uit Laren en had op het hoogtepunt tien miljoen gebruikers. In dat jaar nam het Telegraaf-concern Hyves over. Hierna stapten veel gebruikers over op Facebook en veranderde de site in een spelletjespagina.

Nu de argwaan richting het grote Amerikaanse Facebook toeneemt, stijgt ook de heimwee naar het oer-Hollandse Hyves. Op Twitter was het woord 'Hyves' gisteren zelfs even trending. "Kan iemand Hyves uit de mottenballen halen?", luidt een van de reacties. Een ander: "We hadden gewoon op Hyves moet blijven."

Tot een serieuze poging om het platform te laten terugkeren lijkt het vooralsnog niet te komen. Een woordvoerder van het Telegraaf-concern laat desgevraagd aan NH Nieuws weten geen plannen te hebben om Hyves een nieuw leven in te blazen.

Profiel terugvinden
Voor de echte Hyves-liefhebbers is het overigens wel mogelijk om je oude pagina te bezoeken. De site Archive.org heeft een groot aantal Hyves-profielen opgeslagen. Een probleem: je moet nog wel je oude gebruikersnaam en url van je Hyves-pagina weten. Gebruik hiervoor in het zoekveld van de site: https://[gebruikersnaam].hyves.nl/.