Ga naar Content
Noord-Holland

Man uit Krommenie voor de rechter vanwege treinkaartjesfraude

10 april 2018, 09.01 uur · Aangepast 10 april 2018, 10.07 uur
Door: · Foto: Shutterstock

KROMMENIE Een man uit Krommenie moet vandaag voorkomen bij de strafrechter in verband met treinkaartjesfraude. Hij is niet de enige die hiervan wordt verdacht. Uit onderzoek van het AD blijkt dat er tussen 2014 en 2017 flink gefraudeerd is met treinkaarten van de NS.

Voor minstens 400.000 euro is met NS-Business Cards gereisd, terwijl er niet één cent is betaald. De NS is ook voor 100.000 euro getild met de regeling 'geld terug bij vertraging'.

De NS erkent dat er voor minstens een half miljoen euro is gefraudeerd. Zeker vijftig treinreizigers kregen jarenlang geld terug bij vertraging, ook als zij die reizen niet maakten. De NS heeft naar eigen zeggen al bijna 100.000 euro hiervan met succes teruggevorderd.

Bezitters van een NS-jaarkaart of een ov-studentenkaart hoefden tot juni 2014 niet in- en uit te checken. "Er was daardoor niemand die kon nagaan of die reis daadwerkelijk gemaakt was", zegt een NS-woordvoerder tegen het AD. Tussen 2014 en 2016 vond zo weinig controle plaats op de geld-terugregeling dat de fraude aanhield. Tegenwoordig is deze vorm van fraude volgens NS niet meer mogelijk, omdat bij het indienen van een verzoek automatisch wordt gecontroleerd of iemand wel was ingecheckt op het genoemde traject.

De man uit Krommenie is een van de drie mensen die door de NS voor de rechter zijn gesleept. Een echtpaar uit Den Haag moet binnenkort ook voorkomen.