Ga naar Content

Wervingsactie 'Ladies Night' bij brandweer Dirkshorn groot succes

DIRKSHORN De kazerne van de brandweer aan de Dorpsstraat in Dirkshorn zat gisteravond helemaal vol. Op een speciale Ladies Night waren dertien vrouwen afgekomen, nieuwsgierig naar het werk bij de vrijwillige brandweer. Het korps wil de gelederen op peil houden en hoopt meer vrouwen aan zich te binden.

"We hadden gehoopt op zo'n twaalf vrouwen, het zijn er dertien, volle bak dus we gaan er tegen aan", vertelt bevelvoerder Gerard van der Werff. De brandweer in Dirshorn doet het al goed wat verdeling man/vrouw betreft. Van de achtien leden zijn er vijf vrouw. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen. Vrouwen zijn wat moeilijker te bereiken, dus we hopen het op deze manier te doen."

Veel van de geinteresseerden hebben al iets met de brandweer. "Onze mannen zitten bij de brandweer", vertellen twee vrouwen uit Alkmaar. Ook de dochter van bevelvoerder Gerard heeft zich opgegeven: "Mijn vader en opa zitten al bij de brandweer. En mijn broertje staat ook al te popelen." Maar er zijn ook andere redenen om mee te doen: "Het zat er al vroeg in. Ik ben vanaf jongs al geïnteresseerd in de brandweer."

Actie
Tijdens de avond kregen de deelnemers een rondleiding door de kazerne, leerden ze omgaan met een zuurstofmasker en de rest van de uitrusting van de brandweer. Verder mochten ze brandweerpompen aansluiten en slangen uitrollen. Een relaxte avond, tot de pieper ging en ze daadwerkelijk op pad moesten. Als oefening stond een ongeluk op het programma met een brandende auto en een persoon, bekneld in een tweede wagen.

"Een kik"
Na de uitruk met sirene en zwaailichten konden de teams aan de slag. "Het blussen geeft echt een kick", vertelt één van de deelnemers. "Het is wel zwaar, alleen het pak is al zwaar", vertelt een ander. Of alle deelnemers uiteindelijk ook echt bij de brandweer aan de slag gaan is nog even afwachten. "Ik ga er nog even een paar nachtjes op slapen."

Foto: NH/ Matthijs Gemmink