Ga naar Content

Laatste pinautomaat in Andijk vaak leeg of buiten gebruik: "Dit is gewoon schandalig"

ANDIJK Inwoners zijn het zat dat de enige overgebleven pinautomaat in het dorp, vaak leeg is of buiten gebruik. "Ik vind het schandalig, ik moet toch kunnen pinnen in een dorp."

Het is vanochtend een komen en gaan van mensen die even checken of ze geld kunnen opnemen bij de ABN AMRO-pinautomaat bij het winkelcentrum. Maar ook vandaag zit het er niet in. Het duurt inmiddels al een week. 

"Er is een storing. Dit is al de zoveelste keer dat ik niet kan pinnen", vertelt een oudere meneer. Het zit de inwoners behoorlijk dwars dat ze geen geld kunnen opnemen.  Tot een paar weken geleden was er nog een tweede pinautomaat iets verderop van de Rabobank, maar die is nu gesloten. Sindsdien komen de mensen in de problemen. "Ik heb nu niet genoeg geld om de week in te gaan. Moet ik dan met de bus naar Grootebroek? Dat is toch belachelijk."

Lees ook: Zoveel pinautomaten staan er nog in jouw gemeente

Andijk is niet het enige dorp dat hiermee te maken heeft. In heel Noord-Holland zijn het afgelopen jaar naar schatting zo'n 70 pinautomaten verdwenen. Dat gebeurt ook vaak omdat de automaten in dorpskernen vaak doelwit zijn van plof- of ramkrakers. 

Volgens Gerard Schuitemaker van de Katholieke Bond voor Ouderen Andijk levert het ontbreken van een geldautomaat vooral voor ouderen problemen op. "Ik vind het heel erg dat ze dan helemaal hier naartoe komen en dat ze dan geen geld op kunnen opnemen."

Lees ook: Laatste pinautomaat Muiderberg verdwijnt: "Criminele bendes hebben gewonnen"

Bij de lokale ondernemers kunnen de inwoners vaak nog wel terecht. Maar de situatie is verre van ideaal te noemen. "Ik heb ook maar een beperkte hoeveelheid contant geld in de winkel. En als mensen komen om geld op te nemen, zonder iets te kopen. Ja dat is natuurlijk niet de bedoeling", vertelt Wilma Brouwer van Primera. 

Het onderwerp staat inmiddels op de politieke agenda van de gemeente Medemblik. ABN AMRO-bank laat weten op de hoogte te zijn van de storing. De bank hoopt dat die woensdag wordt verholpen. Op de vraag of de geldautomaat vaker gevuld kan worden, geeft de bank geen antwoord. 

Wel is bekend dat de drie grote banken van Nederland (Rabobank, ING en ABN AMRO) de handen ineen slaan en voor 2020 een nieuwe spreiding van geldautomaten willen realiseren. Binnen een straal van vijf kilometer moet er voor iedereen een automaat beschikbaar zijn. 

Foto: NH