Ga naar Content

Omstreden imam spreekt in Hilversum over problemen met overheid en media

HILVERSUM Imam Fawaz Jneid heeft in Hilversum gesproken op de conferentie 'Martelaren van het vrije woord'. Tegenover ongeveer dertig moslims sprak hij over zijn conflicten met de overheid en media.

Het optreden van Jneid in Hilversum is omstreden. In eerste instantie zou de conferentie in Den Haag gehouden worden, maar dat ging uiteindelijk niet door toen bekend werd dat het Israëlisch consulaat in hetzelfde pand zit. Organisatie BewustMoslim zei niet in één gebouw te willen zitten met 'vertegenwoordigers van een schurkenstaat'.

Lees ook: Omstreden imam predikt vandaag in Hilversum

Jneid wordt vaak aangeduid als 'haat-imam', wegens uitspraken die hij heeft gedaan over onder andere Theo van Gogh en Ahmed Aboutaleb. In augustus kreeg Jneid een gebiedsverbod voor de Haagse Schilderswijk en het Transvaalkwartier. 

Tijdens zijn preek legde de imam uit dat zijn activistische uitspraken vaak worden misgevat door de overheid en de media. "Elke moslim begrijpt dat als ik Aboutaleb afvallig noem, ze niet in actie moeten komen om hem te veroordelen. Daar hebben we justitie voor", vertelde hij tijdens zijn preek. "Wij gaan ook geen straffen uitdelen wanneer iemand door rood rijdt."

Locatie
Uit voorzorg verzamelden de bezoekers zich enkele minuten van de conferentie. Deze werd uiteindelijk gehouden in een dansschool in Hilversum. Organisator Abou Hafs gaf aan blij te zijn dat het in Hilversum mogelijk is. "Burgemeester Broertjes heeft vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel. Daarom heb ik er vertrouwen in dat de bijeenkomst in Hilversum zonder belemmeringen door kan gaan."

Foto: NH Nieuws