Noord-Holland

'Fraude bij Haarlemse speelgoedbank'

7 april 2018, 13.05 uur · Aangepast 7 april 2018, 13.22 uur

Google Maps | Bob van Velzen
Google Maps | Bob van Velzen

HAARLEM - HAARLEM De oprichtster van de speelgoedbank in Haarlem wordt verdacht van fraude, dat schrijft het Haarlems Dagblad. Volgens oud-vrijwilligers heeft de Santpoortse tot tienduizenden euro's ontvreemd.

De krant schrijft dat het OM onderzoek doet naar de 36-jarige vrouw en dat zij en haar man vorig jaar zijn aangehouden, na een aangifte van fraude en valsheid in geschrifte. De man was bestuurslid van de stichting Speelgoedbank Haarlem.

Nergens geld voor
Bij de speelgoedbank, die in 2013 werd opgericht, kunnen ouders met een laag inkomen speelgoed kopen voor hun kinderen. Vrijwilligers vertellen aan de krant dat ze erachter kwamen dat er iets niet in de haak was toen er veel geld binnenkwam, terwijl er nooit geld beschikbaar was.

De medewerkers kregen geen of heel weinig vrijwilligersvergoedingen en ook onkosten werden vaak niet terugbetaald. Dat terwijl die kosten wel terug waren te vinden in de jaarrekening, vertellen de oud-vrijwilligers. "Waar is dat geld gebleven?", vraagt een oud-medewerker zich af.

'Vrijwilligers zijn jaloers'
Hoewel medewerkers tegen het Haarlems Dagblad zeggen dat ze rechercheurs op bezoek hebben gehad, zegt oprichtster en oud-directeur niets te weten van fraude danwel een onderzoek daarnaar. "Dit komt voor mij als donderslag bij heldere hemel", zegt ze tegen de krant. Volgens haar hebben de medewerkers wat tegen haar. "Er zullen wel mensen jaloers zijn dat ik dit soort projecten kan starten en dat het dan zo goed gaat. Ze willen de boel overnemen en de zaak dan zelf runnen."

De speelgoedbank is afgelopen zomer gesloten. Onder een ander bestuur heeft het project inmiddels een doorstart gemaakt.