Ga naar Content

Schagerbrug wil bouwen: "Balen dat ik hier weg moet"

SCHAGERBRUG Er dreigt een groot huisvestingsprobleem in Schagerbrug. Het gebrek aan woningen zorgt voor leegloop uit het dorp. De dorpsraad vraagt de provincie met klem een einde te maken aan de bouwstop voor kleine kernen. "We willen maatwerk voor het platteland. We zijn hier geen Groot Amsterdam."

Aan de rand van Schagerbrug ligt een terrein bijna bouwrijp: plan Buitenvaert. Ruim tien jaar geleden zouden er al veertig woningen komen, maar daar stak de povincie een stokje voor om weidevogelgebieden te beschermen. Theo Groot van de dorpsraad Schagerbrug kan er niet over uit: "Vogels mogen dus wel nesten bouwen, maar wij geen huizen voor onze inwoners?"

Lees ook: Schagerbrug doet dringende oproep

Volgens de dorpsraad ligt Schagerbrug klem tussen beschermde gebieden. "We kunnen geen kant op. Voor jongeren zijn er geen starterswoningen en ik wil kleiner wonen, maar er is geen plek en mij krijg je Schagerbrug niet uit."

Schagerbrugger
Bollenteler Nick Hulsebosch baalt dat hij afgelopen week noodgedwongen is verhuisd naar een buitenwijk van Schagen."Ik baal er enorm van. Ik ben in hart en nieren Schagerbrugger. Mijn werk, al mijn sociale activiteiten zijn hier. Vrienden en alle jeugd trekt weg uit het dorp en dat is gewoon zonde." 

'Uitsterven'
Binnenkort komt het plan 'Buitenvaert' weer op tafel, maar goede hoop heeft de dorpsraad niet. Groot nodigt de provincie uit om eindelijk eens te komen kijken waar Schagerbrug ligt. "Het gaat me echt aan het hart. Je ziet het dorp langzaam uitsterven. Er moet wat gebeuren. Dit kan niet zo blijven."

Foto: NH Nieuws