Start van hoofdcontent

HEILOO

nl

Laura en Lisanne de Witte maken van atletiek een teamsport

9 april 2018, 20.58 uur · Aangepast 10 april 2018, 01.58 uur

HEILOO Laura en Lisanne de Witte zijn al hun hele leven onlosmakelijk met elkaar verbonden. De atletiekzusjes uit Heiloo maken deel uit van het Nederlandse estafetteteam en trainen sinds vorig jaar samen bij AV Trias. En twee zusjes in de topsport; dat is natuurlijk uitzonderlijk.

"Ik heb wel gedacht: o jee, daar gaan we, want we kunnen weleens zussenruzies hebben. Gelukkig gaat het allemaal erg goed", vertelt Laura, de jongste van de twee, toen Lisanne vorig jaar besloot om bij haar in Heiloo te trainen. De twee doen sindsdien bijna alles samen. Van trainen tot shoppen en van vakantie tot trainingsstage.

Lisanne als voorbeeld
De 25-jarige Lisanne begon op haar elfde met atletiek en al snel volgde haar drie jaar jongere zus Laura. "Lange tijd deed ik dat voor de leuk", vertelt Laura, "maar het werd steeds serieuzer. Dat ging heel geleidelijk aan. Ik keek toen ook wel tegen Lisanne op. Vooral toen zij in het Nederlands team kwam, was ze eigenlijk wel een voorbeeld voor mij."

Droomjaar 2016
De twee bleken talent te hebben, groeiden geleidelijk aan naar de top en beleefden tot dusver in 2016 hun droomjaar. Laura en Lisanne stonden samen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en liepen ook op het EK in Amsterdam. In Brazilië liepen ze samen de estafette, nadat ze zich in Amsterdam hadden gekwalificeerd. Voor de twee waren dat de hoogtepunten die ze samen hebben meegemaakt. "Als je er later op terugkijkt dan is het wel van: wow met z'n tweetjes, dat is wel heel cool", aldus Lisanne. "Ik hoop dat we de volgende keer op de Spelen allebei een individuele medaille kunnen halen."

'Wij maken van atletiek een teamsport'
Naast de estafette, komen de twee ook individueel in actie. Dat leidt bij tegenstanders nog weleens tot extra spanning. "Ik heb wel vaak het idee dat het twee tegen een is", vertelt Lisanne met een lach op haar gezicht. "Je bent met z'n tweëen altijd samen in plaats van dat het echt een individuele sport is. We maken er op die manier wel een beetje een teamsport van. Je maakt elkaar zoveel sterker."

Er kan er maar eentje winnen
Waar Laura gespecialiseerd is op de korte afstanden als de 100 en 200 meter, moet Lisanne het hebben van de langere afstanden als de 400 en 800 meter. Op de training hebben ze dan ook veel aan elkaar, omdat ze elkaar sterker maken. Bij Lisanne zorgt dat soms tot wat extra spanning bij wedstrijden. "Ik wil van mijn concurrenten niet weten hoe goed ze op dat moment zijn. Bij Laura weet ik dat precies." Zo ziet haar zus dat ook. "Fijn is iets anders. Het blijft altijd wel gek, maar in een wedstrijd moet je iedereen verslaan, dus ook je zus. Het enige is dat er maar eentje kan winnen. Dat is soms een dingetje."

Eerste keer sneller
Dat was namelijk het geval op het NK Indoor. Daar was Laura voor het eerst in haar carrière sneller dan haar zus Lisanne op de 400 meter. "Ik was altijd de snelste, maar ik ben dat nog steeds", zegt Lisanne vol overtuiging. "Ik dacht altijd dat ik dat heel erg zou vinden, maar het viel gelukkig wel mee. Ik wil alleen niet dat het vaker gebeurt, want ik wil gewoon winnen."

Foto: NH Sport / Stephan Brandhorst