Ga naar Content

'Zeldzame topstukken' voor Museum Kennemerland: "Yes, we hebben ze"

BEVERWIJK Uniek en zeldzaam. Zo noemt taxateur Jeroen Zoetmulder de 19e-eeuwse koppen met schotels die hij voor Museum Kennemerland op de kop tikte. "Yes, we hebben ze: dat is wat ik dacht in het veilinghuis."

Het museum kreeg deze week van de gemeentelijke monumentencommissie een tip dat er in Amsterdam bijzondere stukken onder de hamer zouden gaan. Museumdirecteur Cees Hazenberg aarzelde geen moment en vroeg Zoetmulder de regionale topstukken naar het museum te halen.

"Dit moeten we hebben", blikt Hazenberg met aanstekelijk enthousiasme terug. En nu hij ze op tafel heeft staan: "Verbluffend. Als je zo'n kopje bekijkt en je ziet de details, dan denk je: potverdikke man, wat ontzettend leuk", aldus Hazenberg.

Wijk aan Zee
De vier sets van kop en schotel, die geen serie vormen, dateren van halverwege de negentiende eeuw en zijn versierd met dorpsgezichten van Wijk aan Zee. Wat Zoetmulder betreft werpen ze zelfs een nieuw licht op de historie van het kustdorpje. 

Lees ook: Jeugdambassadeurs moeten Museum Kennemerland weer sexy maken

"De grap is eigenlijk: men gaat ervan uit dat de kuurtraditie rond 1881 begon met de bouw van het badhotel", verduidelijkt hij. "Maar dit bewijst dat het al veel eerder speelde, want de kop en schotel dateren tussen de 1850 en 1860", legt de Beverwijkse taxateur uit. 

Vanaf aanstaande zondag kunnen de nieuwe stukken in het museum in Beverwijk worden bekeken. 

Foto: Dennis Mantz / NH