Ga naar Content

Badhoevedorp sloopt viaducten oude A9: "Een stukje historie is weg"

BADHOEVEDORP Naar deze dag keken veel Badhoevedorpers al jaren uit: de sloop van de viaducten op de oude A9. Vandaag was het dan eindelijk zover. Wethouder Derk Reneman mocht het eerste viaduct eigenhandig slopen.

Inmiddels is de oude snelweg onherkenbaar geworden. Jarenlang raasden auto's dag in, dag uit over de A9 die dwars door Badhoevedorp liep. De viaducten in het dorp herinneren nog aan die tijd. In april 2017 werd de oude A9 afgesloten. In juni werd begonnen met de sloop ervan. 

"Het is een stukje historie dat nu gesloopt wordt", vertelt een bewoner die dagelijks naar de werkzaamheden komt kijken. "Het is interessant om dit zo te volgen."

Lees ook: Badhoevedorper sloopt geluidsschermen oude A9 eigenhandig

Na het viaduct over de Plesmanlaan, dat vandaag aan de beurt was, wordt ook het viaduct over de Hoofdvaart gesloopt. Daarna volgen de viaducten over de Pa Verkuijllaan, de Sloterweg en tenslotte de Kamerlingh Onneslaan. 

Gras zaaien
Op een groot deel van het traject is het uit zand bestaande talud onder de weg weggegraven en tot maaiveldhoogte gebracht. Rijkswaterstaat zaait gras op de plek waar de A9 voorheen liep en draagt het gebied dan uiterlijk eind februari 2019 over aan de gemeente Haarlemmermeer.  

Foto: NH