Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Filmtheater Corso vestigt hoop op nieuw college Castricum: "Deur voor andere locatie staat nog steeds open"

6 april 2018, 10.08 uur · Foto: NH Nieuws / Pieter van den Akker

CASTRICUM Er is toch nog een kans dat Corso behouden blijft voor Castricum. Eigenaar Erik Weel van het filmtheater zei in januari van dit jaar nog dat het in 2020 over en sluiten is, maar nu de verkiezingen achter de rug zijn, wacht hij met bovengemiddelde interesse het nieuwe gemeentebestuur af. "Voor een andere locatie staat de deur voor mij als ondernemer nog steeds open."

Weel is al jaren met de gemeente in gesprek in de hoop op een nieuwe locatie waar hij Corso kan voortzetten en zelfs kan uitbreiden. Het huidige onderkomen van de bioscoop stamt uit 1937 en is tot op de draad versleten. "Het behoeft vernieuwing, maar het is niet meer de moeite waard om dat te doen in dit oude pand", legt hij uit. 

'Plekken genoeg'
De jacht op een locatie is al sinds 2009 in volle gang. Die heeft tot de spijt van Weel en de Castricumse filmliefhebbers alleen nog niets opgeleverd. "Er zijn plekken genoeg in het dorp, alleen zijn de bestemmingen op geen enkele plek geschikt voor een filmtheater. Die moeten geschikt worden gemaakt. Het bestemmingsplan moet worden aangepast, maar ook de openbare ruimte om zo'n filmtheater heen. Er moeten mensen heen, er moet geparkeerd worden, fietsen moeten neergezet kunnen worden."

Lees ook: Aftiteling begonnen voor filmtheater Corso in Castricum: "Fijne filmuurtjes beleefd"

De ondernemer beaamt dat hij nu met extra aandacht kijkt naar de vorming van een nieuw college. "Tijdens de verkiezingen heeft het filmtheater hoog op de prioriteitenlijsten van de verschillende politieke partijen gestaan. Daar ben ik blij mee. Ik ga er dan ook vanuit dat het filmtheater een plekje krijgt bij het nieuwe college. Of de plek die het filmtheater op de politieke agenda krijgt hoog genoeg is, zal bepalend zijn voor de vraag of we erin slagen om dit theater te verhuizen naar een nieuwe locatie."

Reactie gemeente
Een voorlichter van de gemeente bevestigt dat er al lange tijd gesprekken worden gevoerd met Erik Weel en dat er in het standpunt van de gemeente in de kwestie niets is veranderd. "Het is aan hem om een geschikte locatie te vinden én een plan in te dienen."

Weel: "Er zijn locaties te over, maar er is geen keuze gemaakt over welke plek we gaan aanpassen om een filmtheater mogelijk te maken. En wie gaat over dat soort aanpassingen, bestemmingen? De gemeente. Beter gezegd, het gemeentebestuur en uiteindelijk de gemeenteraad. Er is in de loop der jaren veel over gepraat, maar niet met een concreet resultaat."

Authentieke dorpsbioscoop
Mocht Corso alsnog een geschikte plek vinden en op een andere plek aan een tweede leven beginnen, dan hoeven zijn bezoekers niet bang te zijn dat hun gevoel bij een authentieke dorpsbioscoop verdwijnt. Weel: "Dat gevoel moeten we behouden. Dat is een must."

Benieuwd hoe het er achter de schermen van zo'n authentieke bioscoop uitziet? NH Nieuws ging met de camera in de hand de projectieruimte in en vond daar zelfs nog oude 8mm-filmpjes.