Ga naar Content

Schiphol moet meer zomervluchten uitvoeren

SCHIPHOL Luchthaven Schiphol moet zogenaamde winterslots die het vliegveld niet heeft gebruikt, overhevelen naar de zomerperiode. Dat heeft de rechtbank in Haarlem vanmiddag beslist. Slots zijn tijdsperiodes waarin een vliegtuig mag vertrekken of aankomen op een luchthaven. Schiphol had zo'n 2.500 ongebruikte tijdslots over vanwege uitgevallen vluchten door storm- en sneeuwoverlast.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Touroperator en vakantiemaatschappij Corendon had samen met TUI Nederand en EasyJet een kort geding aangespannen tegen Schiphol. De luchthaven wilde de overgebleven slots niet overhevelen naar de zomerperiode om topdrukte te kunnen beperken. De rechter ging hier echter niet in mee en heeft beslist dat Schiphol die tijdslots beschikbaar moet stellen voor de luchtvaartmaatschappijen die er belangstelling voor hebben.

'Schiphol kan drukte aan'
De rechter vond het 'disproportioneel' van Schiphol om de overgebleven slots niet beschikbaar te stellen. Het zou de luchtvaartmaatschappijen onevenredig zwaar treffen. De luchthaven heeft al eerder bewezen de topdrukte aan te kunnen door in drukke periodes bijvoorbeeld meer personeel en securitylanes in te zetten.

Een woordvoerster van Corendon laat NH Nieuws weten blij te zijn met de uitspraak. De touroperator moest al zomerslots aan zich voorbij moeten laten gaan en stationeert noodgedwongen twee Boeing 737's op Maastricht Airport.

Slotcoördinator
Schiphol respecteert de uitspraak van de rechter en zegt de capaciteit beschikbaar te stellen. De luchthaven zet, volgens een verklaring, alles op alles om de vluchten zo goed mogelijk te laten verlopen in de drukke vakantieperiode.

De onafhankelijke slotcoördinator kent uiteindelijk de vrijgekomen tijdslots toe.

Foto: NH Nieuws/Doron Sajet