Ga naar Content
Noord-Holland

Ruimbagage op intercontinentale vluchten niet meer gratis

5 april 2018, 13.33 uur
Door: · Foto: Shutterstock

SCHIPHOL Voorheen hoefde je bij de meeste intercontinentale vluchten niet te betalen voor het eerste stuk ruimbagage, maar dit zal bij veel luchtvaartmaatschappijen deze maand al veranderen.

Het intercontinentale bagagebeleid wordt aangepast bij KLM, Air France, American Airlines, Alitalia, British Airways en Iberia. Volgens Mathijs van Rooijen van vliegticket-website Tix.nl is de opkomst van intercontinentale prijsvechters de voornaamste reden voor deze aanpassing. 

"Lowcost-maatschappijen als Norwegian Air, WOW Air en Iceland Air lokken reizigers met lage basistarieven, waarbij voor iedere aanvulling (zoals het meenemen van een koffer) moet worden betaald. Om met deze lage basistarieven te kunnen concurreren, passen steeds meer airlines de prijsvoering aan. Vanuit hun eigen perspectief een logische keuze, maar dit maakt het er voor de consument bepaald niet duidelijker op," aldus van Rooijen.

Binnen Europa
Voor vluchten die binnen Europa plaatsvinden is het tarief voor het meenemen van een koffer in de afgelopen vijf jaar ook al met 60 procent gestegen. Dit blijkt uit een analyse van de website. Een koffer van 15 kilo kostte in 2014 nog gemiddeld 15 euro, wat tegenwoordig gemiddeld 23,50 euro is. 

De duurste vliegmaatschappijen qua ruimbagage zijn Easyjet, Ryanair, Vueling en Wizz Air. Bij hen kost het vervoeren van een koffer gemiddeld 30 euro of meer.