Ga naar Content
Noord-Holland

Schagerbrug doet dringende oproep: 'Laat ons in het buitengebied bouwen'

5 april 2018, 08.00 uur · Aangepast 5 april 2018, 11.44 uur
Door: · Foto: Shutterstock

SCHAGERBRUG Het koppig vasthouden aan het verbod op het bouwen van woningen in het buitengebied helpt de kleine dorpen in Noord-Holland om zeep. Althans, dat beweert de dorpsraad van Schagerbrug. Zij doen een beroep op gedeputeerde Joke Geldhof om bebouwing aan de grens toch toe staan. "Anders trekken de jonge gezinnen weg uit het dorp."

Volgens mediapartner Schagen FM is de dorpsraad bang dat er straks alleen nog maar gepensioneerden in Schagerbrug wonen. "Het is een doodsteek voor onze gemeenschap als mensen met kinderen weggaan", aldus Theo Groot. "Zonder kinderen geen basisschool en geen sportverenigingen."

De noodkreet van de Schagerbruggers komt op het moment dat er net een nieuw voorstel van de gemeente Schagen bij de provincie ligt voor nieuwbouw aan de rand van het dorp. Maar het vermoeden bestaat dat ook dit plan grote kans maakt om te sneuvelen.

"We krijgen diverse signalen dat de gedeputeerde ook dit plan zal torpederen", aldus Groot. "Het verbod is bedoeld om te voorkomen dat steden als Amsterdam de omgeving opslokken. Maar op het platteland werkt het juist averechts. Nergens kan gebouwd worden, waardoor jongeren noodgedwongen wegtrekken."

Groter probleem
De dorpsraad benadrukt dat het probleem niet alleen binnen Schagerbrug speelt. "Wij ervaren dit probleem nu binnen ons dorp, maar hetzelfde speelt in vele kleine dorpskernen in Noord–Holland, en ook in andere provincies."