Ga naar Content
Noord-Holland

600 kilo zware zeemijn van Amsterdamse IJ naar Markermeer gesleept

4 april 2018, 08.49 uur · Aangepast 4 april 2018, 12.03 uur
Door: · Foto: AT5

AMSTERDAM (AT5) De Explosieven Opruimingsdienst heeft vanochtend bij het Java-eiland in Amsterdam een 600 kilo zware zeemijn geruimd. Deze wordt later vandaag op het Markermeer tot ontploffing gebracht. Het ruimen van de mijn ging voorspoedig. Wel werd de Zeeburgertunnel in de ochtendspits tijdelijk dichtgegooid, omdat de mijn daar over het water werd getransporteerd.

De scheepvaart werd vanochtend tijdelijk stilgelegd. Een duiker daalde af naar de mijn om het ontstekingsmechanisme onschadelijk te maken. 

Lees ook: Zeemijn gevonden in water Amsterdam: bruggen naar Java-eiland afgesloten

Rond 07.00 uur werd het zware explosief uit de Tweede Wereldoorlog opgetakeld en per duikvaartuig vervoerd via de sluizen naar het Markermeer. Daar wordt de mijn weer op de bodem neergelegd waarna de ontploffing plaats zal vinden, dat zal naar verwachting aan het einde van de ochtend gebeuren.

Stremmingen in het OV en op de A10
De pont tussen het Azartplein en de Zamenhofstraat werd vanochtend enige tijd stilgelegd. Ook het verkeer had last van de ontruimingsactie. De Zeeburgertunnel ging rond 08.30 uur in beide richtingen dicht. Na ongeveer een kwartier, toen het schip met de mijn was gepasseerd, kon de tunnel weer open.

Op Twitter vragen mensen zich af waarom de mijn in de ochtendspits wordt geruimd. Volgens Rijkswaterstaat is er juist voor dit tijdstip gekozen om eventuele vertraging later op de dag op te vangen.

Foto: Inter Visual Studio