Ga naar Content

Een unieke afvalstraat: van boiler tot lamp op één plek

ALMERE Sinaasappelschillen, oud ijzer en afgedankt hout. Voor de meesten is het waardeloos, maar in het gloednieuwe Upcycle Centrum in Almere wordt hard gewerkt om afval weer om te zetten in producten met waarde. Begin dit jaar is daar de grondstoffenstraat geopend, waar ondernemers zich vestigen bij een afvalstort om troep weer een nieuw leven te geven.

"Het woord afval bestaat voor ons niet", zegt Henk Martens van de gemeente Almere. "Wij kennen alleen grondstoffen." Het centrum is volgens Martens een nieuwe en grote stap naar een circulaire economie. "Bij een circulaire economie wordt er niks meer weggegooid of in de brand gestoken, maar worden grondstoffen zo veel mogelijk hergebruikt."

In 2022 wil de gemeente compleet afvalvrij zijn. Dat betekent dat er per persoon nog 50 kilo restafval overblijft. Nu ligt dat rond de 170 kilo per persoon.

Boilers en verroest ijzer
Op dit moment werken er twee ondernemers in het Upcycle Centrum. Een daarvan maakt van oude sinaasappelschillen en citroenschillen parfum. Ook van de kerstboom op de Dam in Amsterdam hebben de ondernemers een luchtje gemaakt.

Lees ook: Zo maak je parfum van een oude kerstboom

De andere ondernemer is Sebastiaan van Dulken. Hij struint de afvalcontainers af op zoek naar ijzer en hout om daar meubels en lampen van te maken. Bruikbare spullen neemt hij mee naar zijn werkplaats, in hetzelfde gebouw.

De ruimte hangt vol met lampen die gemaakt zijn van boilers en verroest ijzer. Een afgedankte tafel heeft hij omgebouwd tot kruk. Zijn spullen verkoopt hij in zijn werkplaats aan mensen die afval komen weggooien, en ook bedrijven zijn geïnteresseerd. "Zij willen dan een inrichting voor een kantine. Dan maak ik de lampen en tafels."

Met zijn werk hoopt hij de wereld een stukje beter te maken. "We hebben maar één planeet en daar moeten we zuinig op zijn."

Foto: NH Nieuws