Ga naar Content
Noord-Holland

Route over sluizencomplex IJmuiden gaat jaar lang dicht

3 april 2018, 19.30 uur · Aangepast 4 april 2018, 11.00 uur
Door: · Foto: ANP

IJMUIDEN Wie vaak gebruikt maakt van de route over het sluizencomplex in IJmuiden, moet vanaf 16 april een alternatief zoeken. Door de bouw van de nieuwe zeesluis gaat de doorgaande route namelijk dicht. Een jaar lang kan het verkeer de locatie tussen Middensluis en Noordersluis niet passeren.

Volgens de gemeente Velsen zijn nieuwe inzichten rond de bouw van de deurkassen van de nieuwe zeesluis aanleiding voor de ingrijpende maatregel. "Er is bijna geen plek op het sluizencomplex waar niet gewerkt wordt", schrijft de gemeente in een persbericht. Het bouwverkeer zal toenemen en er zullen volgens Rijkswaterstaat hoogteverschillen optreden door de werkzaamheden. Daardoor kan het verkeer niet meer veilig passeren en heeft Rijkswaterstaat besloten de doorgaande route een jaar lang te sluiten. 

Lees ook: Sluiswachtershuisjes na 90 jaar verplaatst in IJmuiden

Fietsers, bromfietsers en voetgangers kunnen als alternatief de pont nemen. De vertraging is volgens de gemeente gemiddeld tien minuten, maar dat is uiteraard afhankelijk van de wachttijden bij de pont. Tijdens de spits zal een extra pont worden ingezet. Autoverkeer is ongeveer een kwartier langer onderweg, via de Velsertunnel. 

Lees ook: 55 miljoen euro verlies voor BAM tijdens bouw zeesluis IJmuiden

De nieuwe zeesluis in IJmuiden wordt groter en eerder aangelegd om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen. De nieuwe sluis wordt 500 meter lang, 70 meter breed en achttien meter diep.