Ga naar Content
Noord-Holland

Bijna-botsing Schiphol was tussen KLM en Transavia

3 april 2018, 15.57 uur · Aangepast 3 april 2018, 18.02 uur
Door: · Foto: Shutterstock

SCHIPHOL De twee vliegtuigen die vorige week donderdag bijna met elkaar in botsing kwamen bij Schiphol, zijn een Boeing 737 van KLM en een Boeing 737 van Transavia. De KLM-Boeing maakte rond 19.55 uur een doorstart op de Zwanenburgbaan toen hij veel te dicht bij het opstijgende Transavia-toestel kwam.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Vanochtend meldde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) op Twitter dat er onderzoek wordt gedaan naar een "ernstig incident waarbij twee vliegtuigen op Schiphol te dicht bij elkaar kwamen". Na het analyseren van radarbeelden valt op te maken dat de situatie met de twee Boeing 737's aan de omschrijving van de Onderzoeksraad voldoet. 

Lees ook: Bijna-botsing tussen vliegtuigen op Schiphol

Volgens de OVV maakte een van de vliegtuigen een doorstart op baan 18C, de officiële naam van de Zwanenburgbaan. Een ander vliegtuig, dat net toestemming had om op te stijgen van de Kaagbaan (baan 24), kwam daardoor veel te dicht bij het doorstartende toestel.

Beide kisten maakten scherpe bochten van elkaar af om een botsing te voorkomen. De twee Boeings vlogen op dat moment nagenoeg op dezelfde hoogte. De horizontale afstand tussen de toestellen was ongeveer een kilometer.

Reactie Luchtverkeersleiding Nederland
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) meldt het voorval te hebben gemeld bij de OVV en er zelf ook onderzoek naar te doen. LVNL doet geen mededelingen over welke maatschappij(en) het betrof. De twee vliegtuigen waren tijdens het incident in het zicht van de luchtverkeersleiders.

Reactie KLM
KLM bevestigt dat er toestel van hen bij betrokken was en wacht de uitkomsten van het onderzoek van de OVV af. Een woordvoerder van de maatschappij geeft aan dat alle systemen goed hebben gefunctioneerd. Ook zijn de passagiers volgens KLM niet in gevaar geweest. 

Ook Transavia heeft inmiddels aan NH Nieuws bevestigd dat er een toestel van hun vloot betrokken was bij het incident. Volgens een woordvoerder zijn de passagiers geen moment in gevaar geweest. Transavia wacht de uitkomst van het onderzoek af.